fbpx

Sojaproducten voor een bewustere leefstijl: een goed idee?

soja producten

Van hamburgers tot yoghurt, de voedingsproducten zijn tegenwoordig allemaal te verkrijgen in een soja-variant. Ideaal als je wat wilt minderen met vlees eten: voor je gezondheid en een beter milieu. Toch zitten er ook wat kanttekeningen aan sojaproducten. En wel deze!

Lees ook:
3x gezonde sausjes en dressingen om zelf te maken

Sojaproducten een goed idee?

soja bonen

Eet soja met mate

Eet soja met mate. Dit is eigenlijk voor alle voeding de regel, te veel van iets is nooit goed. Bij een normale consumptie van soja zijn weinig problemen te verwachten. Mensen die kampen met een verlaagde schildklierfunctie moeten wél voorzichtig zijn; soja kan versterkend effect hebben op het disfunctioneren ervan. Bij het eten van soja wordt het mineraal jodium afgevoerd, dat juist een belangrijk mineraal is om de schildklier aan de gang te houden.

Het komt van ver

Sojamelk is qua hoeveelheid eiwitten een waardige vervanger van melk. Alleen brengt het verbouwen van de sojaboon in Nederland veel kosten met zich mee. Onze soja komt vaak vanuit Zuid-Amerika, waar stukken regenwoud in de Amazone worden afgebrand om plaats te maken voor de kweek van deze peulvrucht. Máár, in Twente staat nu ook de eerste kleinschalige milieuvriendelijke sojaboerderij. Rooskleurig voor de toekomst!

Lupine de nieuwe vervanger?

Welke peulvrucht volgens Stichting Lekker Lupine het nieuwe Nederlandse alternatief voor soja moet worden is ‘lupine’: in ons land nog vrij onbekend maar in landen als Egypte is een handvol lupineboontjes een bekende streetfood snack. De peulvrucht bestaat voor de helft uit eiwit. Dat is zelfs meer dan de sojaboon. Een ander voordeel is dat graanboeren lupine erbij kunnen telen, omdat je er dezelfde machines voor nodig hebt. Win-win!

Gefermenteerd of ongefermenteerd

Ongefermenteerde sojaproducten zoals sojamelk, vleesvervangers, tofu en sojatoetjes bevat een vrij hoog gehalte antistoffen. Het antistof fytinezuur zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit de soja moeilijk opgenomen kunnen worden door jouw lichaam. Waar voedingsstoffen helpen je lichaam gezonder en sterker te maken, zorgen antistoffen er juist voor dat deze stoffen niet door je lichaam opgenomen worden. Voor een gezonder alternatief kun je dus kiezen voor gefermenteerde soja zoals biologische tempé, sojasaus en miso. Deze producten bevatten deze antistoffen niet omdat door het fermentatieproces deze antistoffen onschadelijk zijn gemaakt. 

Minder last van opvliegers

Soja bevat isoflavonen. Dat zijn stoffen die erg lijken op het vrouwelijk hormoon oestrogeen en daarom worden ze ook wel (plantaardige) fyto-oestrogenen genoemd. Maar isoflavonen hebben een minimale oestrogeenwerking. En daarmee is soja dus niet de hormonenbom zoals wel eens gezegd wordt. Ook mannen kunnen gerust soja eten zonder bang te zijn voor borstvorming. Wél kunnen deze isoflavonen verlichting bieden bij overgangsklachten. Vrouwen hebben minder last van opvliegers als ze dagelijks de hoeveelheid isoflavonen uit twee porties soja binnenkrijgen. Toch maar eens soja inslaan dus!

Lees ook:
3x variaties op de omelet