fbpx

SOS! Zo voorkom je oververhitting bij je hond

hond oververhit

Het is belangrijk om goed in de gaten te houden of jouw hond koel blijft op warme dagen. Huisdieren kunnen minder goed tegen hitte dan mensen. Wist je dat honden alleen kunnen zweten via hun voetzolen en door te hijgen met hun tong? SOS! Zo voorkom je oververhitting bij je je hond.

Lees ook:
Wat te doen bij een stinkende hond

Zo voorkom je oververhitting bij je hond

Water verversen

Anderhalf liter per dag is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water die wij mensen zouden moeten drinken om goed gehydrateerd te blijven. Voor een hond is de vuistregel 50 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht, maar op een hele warme dag kan dit oplopen tot wel 15 liter. Zorg voor voldoende (vers!) water op verschillende plekken in en rondom het huis.

Zwemmen

Ga geen actieve spelletjes doen met je hond. Maak ook geen lange wandelingen tijdens de warmste momenten van de dag. Alleen al omdat het asvalt, de stenen of het zand voor de poten van een hond te heet is en hun lichaam daardoor niet de warmte kwijt kan. Ga in plaats daarvan naar het water! Zwemmen is een goede manier om af te koelen.

Insmeren

Net als mensen kunnen honden verbranden door de zon, en vooral op dun behaarde lichaamsdelen als oren, neus, buik en liezen. Smeer je hond dus in met zonnebrandcrème. Let extra op honden met witte of lichtgekleurde vachten of honden die heel kort geschoren zijn. Er zijn speciale sunblocks voor dieren verkrijgbaar. 

Extra koelen

Zwembadjes, koelmatten, verkoelende vesten, bandana’s en halsbanden: ze klinken wat fancy maar zijn onmisbaar met warm weer om je hond niet oververhit te laten raken. Zorg dat je één van deze koelproducten aanschaft, zodat je hond koel de zomer doorkomt.

Lees ook:
Slapen in de hitte: zo doe je dat