fbpx

5 x tips tegen statisch haar: zo kom je er vanaf

statisch haar

Leuk, de winter. Maar je kapsel gaat eraan. Er moet een hele bus haarlak doorheen om het precies zo te houden als hoe je ’s morgens de deur uit ging. Mwah, de meeste van ons zijn daar geen fan zijn. Maar dán is er weer een ander probleem: door de koude lucht krijg je een elektrische coupe die tintelt en sist. Grrr… Blijtijds geeft tips hoe je van statisch haar af komt.

Lees ook:
5 tips tegen droog haar

statisch haar geladen

Statisch haar, hoe zit dat dan?

Je haar wordt statisch door de wrijving tussen negatief en positief geladen deeltjes. Bij te veel negatief geladen deeltjes gaat het overeind staan. Je haar krijgt niet voldoende vocht en droogt uit door de droge winterlucht en de verwarming binnen.

1. Gebruik de juiste haarverzorging

Als je haar droog is, wordt het sneller statisch. Kies daarom voor een shampoo of een conditioner die vocht inbrengen. Het kan ook helpen om minder je haar te wassen; de natuurlijke vetten die je hoofdhuid produceert, vermijden dat je haren overeind gaat staan. Of kies ervoor om eens per week een hydraterende haarmasker te gebruiken. Een masker is gemakkelijk zelf te maken met melk of kokosolie.

2. Kies jouw stylingsproduct

Nee, een bus haarlak vindt niemand fijn. Maar producten als olie of wax kunnen wonderen doen. Vaak zijn een paar druppels of een vingertop al genoeg. Kies een product dat jij fijn vindt aanvoelen en bij je haar past: nat, glad, oliëig, stroef, kleiig. Föhn of stijl je haar zo min mogelijk. Dit maakt het nog droger waardoor het extra statisch wordt.

3. S.O.S

Ben je al van huis en niet het type persoon dat standaard een potje gel in haar handtas heeft zitten? Maar heb je wél handcrème bij je, óf een flesje water? Beide goede alternatieven. Smeer je handen in met handcrème, en ga met je ingevette handen door je lokken heen. Of giet een scheutje water in je handen en maak je haar vochtig: weg statisch haar!

4. Kleed je slim

Als het kwik onder het vriespunt daalt, is het heerlijk om je hoofd en oren te beschermen tegen de kou met een lekker warme muts. Totdat je deze afdoet en je haar in dezelfde richting omhoog komt te staan. Door een klein beetje haarlak aan de binnenkant van je muts te spuiten, voorkom je statisch haar. Verder zorgt wollen, nylon en synthetische kleding voor een extra negatieve lading. Kies in de winter dus wat vaker voor katoen.

5. Droogtrommeldoekjes

De doekjes die zorgen dat je gedroogde was heerlijk ruikend, niet statisch en gekreukt de droogtrommel uitkomt. Goed nieuws: ze helpen óók voor je haar. Wrijf gewoon zachtjes ermee over je haar. Ben je te eigenwijs voor al het bovenstaande? Stop dan voortaan standaard een doosje in je handtas, en je kunt zorgeloos van huis! 

Lees ook:
Grijs haar opleuken: dat doe je zo