fbpx

Zo kom jij de feestdagen stressvrij door

stressvrij kerst

In december hoppen we van sinterklaasavond naar kerst en sluiten af met oud & nieuw om vervolgens weer vol goede voornemens het nieuwe jaar in te gaan. Maar is het voor jou echt gezellig, of maak jij je ieder jaar weer veel te druk in deze periode? Met deze tips kom jij stressvrij de feestdagen door!

Lees ook:
Dit zijn de kersttrends voor 2019

Stressvrij in december, is het mogelijk?

De feestdagen zijn een moment van bezinning, (verstandig!) samenzijn, doelen stellen. Maar het is lang niet altijd vrede op aarde in alle warm gestookte huishoudens. Er moet worden gekookt, gewinkeld voor cadeau’s, er worden afspraken gemaakt wat er waar en met wie wordt gevierd en ga nog maar door. Stress is een dooddoener voor de feestmaand. Neem dus de volgende tips ter harte en ga voor een december zonder stress!

december

1. Vergeet ‘perfect’

Goed is goed genoeg. Dat geldt voor cadeautjes, het decoreren van je huis en het kerstmenu. Want eerlijk is eerlijk: vaak ben jij de motor achter dit hele gebeuren. En wie heeft er wat aan als alles perfect is, maar de motor begint te haperen? 

2. Planning is een must

Tip voor volgend jaar! Het is niet overdreven om in oktober al wat afspraken te maken met familie of vrienden over de plannen. Sterker nog: doe het gerust al na je zomervakantie. Bedenk met wie je de feestdagen wil vieren en op welke manier. Als dat allemaal vaststaat ben je in ieder geval stressvrij als het aankomt op vragen als ‘bij wie eet oma dit jaar’?

3. Maak afspraken

Manage de verwachtingen van je omgeving. Spreek af voor welke bedragen je cadeau’s koopt voor elkaar. Geef aan dat je best wel (of juist niet) wilt koken maar dat je het wat eenvoudiger houdt. Stel grenzen: heb je nog pubers in huis of komt er familie met pubers? Geef aan welk gedrag je accepteert en wat niet. 

4. Kort je to-dolijst in

Stressvrij betekent niet minder mooi of gezellig. Maar ga eens voor jezelf na: hoeveel leg je jezelf op om alles spic en span te krijgen? Welke dingen op jouw to-dolijst staan er vooral op omdat jij denkt dat het moet maar kunnen er eigenlijk gewoon af? Denk aan: oliebollen bakken. Halen is prima!

stressvrij kerst

5. Ga voor me-time

Ga jij deze decembermaand in de ren- en vliegmodus of plan je ook wat stressvrije tijd door me-time te pakken? Stop met de ‘derde’ kerstdag, plan bezoekjes in de ochtend of de middag, trek jezelf af en toe terug met een boek of een wandeling. En vind je dit moeilijk? Denk aan punt 2: plan het van tevoren in. 

6. Werk samen

In het verlengde van plannen en afspraken maken: deel de verantwoordelijkheid voor een gezellige feestmaand met de mensen met wie je het viert. Vraag iemand om iets lekkers mee te nemen voor bij de koffie bij pakjesavond en vraag een ander voor een borrelhap. Voor wat betreft Kerst is het helemaal een gouden formule: verdeel het aantal gangen over het gezelschap. 

Hoe zorg jij dat je stressvrij bent tijdens de feestdagen?

Lees ook:
5 x een mooie kerstmarkt in eigen land