fbpx

‘t Heerlijk avondje is gekomen! Zeker met deze lekkere hapjes

hapjes voor de Sint

Een letter van banket? Lekker, maar niet meer zo origineel. Krijg jij familie of vrienden over de vloer met Sinterklaas en wil je ze verrassen met iets lekkers? Maak dan eens een van de volgende  hapjes.

Lees ook:
5 inpaktips om je cadeau mooi in te pakken

Vijf hapjes voor Sinterklaasavond

Sinterklaasavond is voor het gros van de Nederlanders nog steeds een favoriete avond, óók als de kinderen al jaren weten dat het hun ouders zijn die zorgden voor een fijn cadeautje. Vier jij het met suprises, met een ouderwetse zak cadeaus of misschien met een dobbelspel? Met onderstaande hapjes geef je het Sinterklaasthema nét wat extra mee.

Letter van saucijs

Je snapt ‘m: in plaats van die letter van banket. De basis is heel eenvoudig. Zorg dat je voldoende bladerdeeg hebt, minimaal 10 plakjes. Ontdooi ze en voeg ze bij elkaar om ze vervolgens uit te rollen tot een lap van c.a. 10 centimeter breed Maak een mengsel van gehakt (500 gram) met kruiden naar keuze. Leg het gehakt op het bladerdeeg, vouw het deeg dicht en buig voorzichtig in S-vorm. Bestrijk het geheel met losgeklopt ei en bak c.a. 35 minuten in een voorverwarmde oven op c.a. 200 graden. De laatste tien minuten zet je de oventemperatuur iets lager. 

Speculaas cheesecake

Met witte chocolade en karamelstroop. Oké, we hadden niet gezegd dat de hapjes persé gezond zouden zijn. Maar lekker wel, beloofd! Voor de basis van de cheesecake gebruik je het recept van dr. Oetker. De bodem vervang je door een bodem van speculaas. Maak hiervoor grove speculaasbrokken fijn en meng ze met wat gesmolten boter. Verder volg je het recept. Zodra je de cheesecake hebt laten opstijven decoreer je de bovenkant volledig met pepernoten. Giet de karamelstroop er overheen en top af met vlokjes witte chocolade, die je met een kaasschaaf van een reep schaaft. 

hapjes voor Sint ballen

Spaanse balletjes

Om een beetje in het Spaanse thema te blijven: gehaktballetjes in pittige tomatensaus. Deze balletjes kun je zo ongeveer in ieder restaurantje in Spanje krijgen dus mag ook in de keuken van ‘Sinterklaas’ niet ontbreken. Meng gehakt (c.a. 500 gram) met een ei, wat paneermeel, knoflook, paprikapoeder en peper en zout. Draai hier kleine balletjes van en bak ze vervolgens mooi bruin. In een andere pan fruit je een halve ui (in stukjes gesneden) , een fijngesneden rode peper en wat knoflook naar smaak toe. Ten slotte doe je hier ongeveer een halve liter gezeefde tomaten bij, die je even op laat warmen en op smaak brengt met wat peper, zout en eventueel ook suiker. Klaar? Dan kun je de balletjes erbij doen.
 

Pizza mijters

Een hapje met een knipoog dat niet eens ongezond hoeft te zijn. Koop in de supermarkt een rol pizzadeeg en snijd hier kleine mijters uit. Bestrijk met tomatensaus en beleg met groente. Je kunt kiezen voor mais om echt een mijter te maken, maar wij snappen het als de vorm voldoende zegt en je gewoon lekker kiest voor pizza beleg waar je echt vrolijk van wordt. 

Sint van ei

Een gevuld eitje: altijd goed. Maar laat het nou net een leuker hapje op 5 december zijn als je hem omtovert tot een Sint van ei. Kook vier eieren hard en laat ze goed afkoelen. Pel de eieren, snij ze doormidden en verzamel al het eigeel in een apart bakje. Meng dit eigeel met 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel yoghurt en een theelepeltje Dijon-mosterd. Vul de eitjes vervolgens met het mengsel en strijk glad. Halveer vervolgens vier snoeptomaatjes en plaats die als mijters aan de bovenkant van het ei. Eventueel kun je met mayo nog een kruisje op de mijter maken. Met peper maak je twee oogjes en voila: kom maar binnen Sinterklaas!

Lees ook:
5 gouden dichttips: zo maak je een origineel Sinterklaasgedicht