fbpx

Terug naar het normale leven: Zo raak je niet overprikkeld

overprikkeld normale leven

Nadat Ic-arts Diederik Gommers ons verblijdde met zijn boodschap ‘Ga weer leven!’ lijkt het dan eindelijk zo ver: de wereld gaat weer open. Hoera of brrr? Een jaar lang namen we nogal wat gas terug rondom sociale activiteiten. Niet gek dus, als je weer moeten wennen aan het normale leven. Drie tips om niet overprikkeld te raken!

Lees ook:
Daarom is koud afdouchen gezond

Zo raak je niet overprikkeld

Ben jij afgelopen tijd al in een gezelschap van meerdere mensen geweest? Misschien raakte je overprikkeld door alle geluiden en energieën om je heen. Of raakte je in de war van het feit dat je vergeten leek te zijn hoe je je ook alweer moet gedragen in een groep. Help! Zijn we onze aangeleerde sociale vaardigheden verleerd? Zo ga je ermee om!

tips om nieuwe vrienden te maken als volwassene

Bouw rustig op

Hoe langer we afgezonderd leven, hoe meer we ons daar naar gaan vormen. In eerste instantie voelden we ons er misschien somber door, maar er is nu bij de meeste mensen een patroon ingesleten. Sociale vaardigheden moet je blijven oefenen, anders kun je ze verleren en zelfs angstig worden voor je ‘soortgenoten’. Bouw daarom rustig op: eerst één-op-één-contact en breid dan de groep uit. Zie het als fietsen, waarbij je in het begin denkt: ik ga vallen, daarna wiebelig en slingerend enkele kilometers maakt, om vervolgens steeds sneller en stabieler vooruit te komen.

Blijf selectief

De pandemie dwong ons om keuzes te maken. En raad eens? Dat we het met minder opties moesten doen, maakte ons niet ongelukkig! Keuzes maken geeft ons het gevoel van controle én autonomie en vrijheid. Er is dus niks mis met selectief blijven. Is er een aantal B-vriendschappen doodgebloed? Bedenk dan opnieuw of je op dít moment energie haalt uit het wederzien van deze contacten.

Wees duidelijk naar je omgeving

Die avonden waarop je niet weet hoe laat ze zouden eindigen, werden voor een tijdje geparkeerd door de avondklok. Kwam dit tijdslimiet jou stiekem wel goed uit? Ga dan eens bij jezelf te rade of dit een nieuwe grens van je mag zijn. Hierbij is belangrijk om duidelijk te zijn naar jezelf toe én naar je omgeving. Open communicatie wordt (uiteindelijk) eigenlijk altijd gewaardeerd en is de universele sleutel tot goed sociaal contact. 

Lees ook:
Oude vrienden online vinden: is dat slim? Twee verhalen…