fbpx

Tips voor het kopen van een nieuwe computer, tablet of smartphone

nieuwe laptop

Ga je voor het eerst een computer, laptop, tablet of smartphone kopen? Of is is jouw apparaat aan vervanging toe? Wij geven tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw apparaat.

De redenen zijn uiteenlopend. De ene keer is het apparaat te verouderd om nieuwe updates te installeren waardoor het minder veilig is om het apparaat te blijven gebruiken. De andere keer zijn de snufjes op een nieuw apparaat zo uitnodigend dat je overstag gaat en toch dat nieuwe apparaat wilt hebben. Maar waar moet je precies op letten als je een nieuwe laptop, computer, tablet of smartphone wilt kopen? SeniorWeb zet een aantal zaken voor je op een rij!

Een nieuwe laptop of desktopcomputer kopen

nieuwe laptop

Als je een nieuwe laptop of computer wilt kopen, dan zal waarschijnlijk ook de vraag ‘ga ik voor een laptop of voor een computer’ de revue passeren. Het grootste verschil tussen deze twee apparaten zit ‘m in de omvang. Een laptop is klein en makkelijk mee te nemen. Een desktopcomputer bestaat uit een systeemkast, een (groter) beeldscherm, een toetsenbord en een muis en is dus niet makkelijk mee te nemen.

Heb je een keuze gemaakt tussen een laptop of desktopcomputer, dan kun je onder andere met de volgende zaken rekening houden als je een nieuwe computer of laptop gaat kopen:

  • Het besturingssysteem. Voor zowel laptops als computers is het verstandig om eerst te beslissen met welk besturingssysteem je wilt werken. Voor beide apparaten geldt dat de meeste zijn uitgerust met Windows 10 van Microsoft of MacOS van Apple. Daarnaast is ook Chrome OS van Google een besturingssysteem dat op verschillende computers en laptops staat.
  • De processor en het werkgeheugen. Deze twee onderdelen samen bepalen eigenlijk de snelheid van je computer. De processor bepaalt de rekenkracht. Hoe groter de rekenkracht hoe sneller de computer of laptop de taken kan uitvoeren. Het werkgeheugen bepaalt hoeveel verschillende processen er tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Het is goed om de processor en het werkgeheugen aan te passen op de taken die je met de computer wilt uitvoeren.
  • De opslag. Wat je met de computer of laptop wilt doen heeft invloed op de opslag die nodig is op het apparaat. Heb je veel programma’s nodig, omdat je bijvoorbeeld de laptop of computer ook gebruikt voor werk, dan is een grotere opslagcapaciteit aan te raden. Daarbij is het goed om te weten dat laptops eigenlijk altijd uitgerust zijn met een SSD-schijf, maar dat computers naast SSD-schijven ook HDD-schijven kunnen hebben. Een SSD-schijf is sneller dan een HDD-schijf, waardoor programma’s sneller opgestart kunnen worden. Let er wel op dat SSD-schijven vaak wat duurder zijn. Eventueel extra geheugen voor foto’s en video’s kan ook via een losse harde schijf worden aangevuld.
  • De aansluitingen. Zeker geen onbelangrijk kenmerk om rekening mee te houden als je opzoek bent naar een nieuwe laptop of computer. Als je bijvoorbeeld je printer wilt aansluiten of je hebt al een beeldscherm in huis dat nog goed is, kijk dan goed naar de aansluitingen die hiervoor nodig zijn en kijk of de nieuwe computer of laptop deze aansluitingen ook heeft. En koop je een nieuwe laptop, maar wil je ook via de kabel kunnen internetten kijk dan goed of de laptop die je voor ogen hebt een internetaansluiting heeft. Steeds vaker worden laptops namelijk zonder deze aansluiting gemaakt.

Er zijn nog een aantal andere zaken waar je op kunt letten als je een nieuwe laptop of computer gaat kopen. Denk bijvoorbeeld aan de accu en de schermresolutie voor laptops en de prijs en het type van de computer. Lees hier meer over in de artikelen Nieuwe laptop kopen of Nieuwe computer kopen.

Een nieuwe smartphone of tablet kopen

nieuwe laptop

Als je een nieuwe tablet of smartphone wilt kopen dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden:

  • Het besturingssysteem. De meeste tablets en smartphones worden gemaakt met Android van Google of iOS van Apple. Welk systeem je kiest is afhankelijk van je smaak, behoefte en budget. Over het algemeen zijn Android-apparaten net wat goedkoper dan Apple-apparaten. Een andere overweging is het besturingsysteem die je al op andere apparaten hebt staan. Heb je bijvoorbeeld al een iPad (iOS) dan kan het handig zijn om ook een iPhone (iOS) aan te schaffen, zodat het uitwisselen van bestanden zoals foto’s gemakkelijk gaat.
  • De grootte van het apparaat. Smartphones hebben gemiddeld een diagonaal van 5.9 inch (15 cm). Tablets variëren van 7 inch (18 cm) tot 12.9 inch (33 cm). Bedenk wat u een prettig formaat vindt om mee te werken. Neem je je apparaat vaak mee, dan kan een kleiner scherm handiger zijn, zodat het makkelijker mee te nemen is. Wil je graag spelletjes spelen en veel video’s bekijken? Dan is een groter scherm wellicht fijner.
  • De opslag. Het is belangrijk om jezelf af te vragen wat je allemaal wilt opslaan op je smartphone of tablet. Dit heeft namelijk invloed op de opslagcapaciteit die nodig is op je apparaat. Hoe meer je wilt opslaan hoe groter de capaciteit moet zijn. Bij smartphones is het geheugen uit te breiden met een extra geheugenkaart.
  • De batterij. De batterij die in je tablet of smartphone zit, bepaalt hoe lang je het apparaat kunt gebruiken. De batterijen van smartphones hebben gemiddeld 2000 mAh en het gemiddelde mAH van tablets ligt tussen de 3000 en 5000. Hoe intensiever je de tablet of smartphone gebruikt, hoe sneller de batterij ook leeg kan gaan. Gebruik je het apparaat veel en intensief, dan is het verstandig om een batterij met een hoger mAh (milliampère-uur) te kiezen.

Wil je meer weten over waar je op kunt letten tijdens de aanschaf een smartphone of tablet? Lees dan de artikelen Nieuwe smartphone kopen of Nieuwe tablet kopen.

Verder lezen