fbpx

Tweede Kamerverkiezingen: zo vind je jouw politieke match

milieu verkiezingen

De Tweede Kamerverkiezingen komen er aan. Voor een sterke democratie is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen met stemrecht hun stem uitbrengen. Ben je nog niet helemaal achter jouw politieke voorkeur? Zo weet je welke partij het beste matcht! 

Lees ook:
Tien boeken die je gelezen moet hebben en nooit las

Zo vind je jouw politieke match

Vergelijk jouw standpunten met die van de partijen op de drie verschillende manieren die hieronder opgesomd staan, om een goed beeld te krijgen van jouw politieke voorkeur.

Stemwijzer

De stemwijzer gaat over wat partijen beloven in verkiezingstijd. Mogen organisatoren van evenementen bij de toegang – volgens jou – straks een vaccinatiebewijs vragen? Moet er voor automobilisten een belasting komen op iedere gereden kilometer: eens of oneens? Aan de hand van dertig van zulke stellingen, kom je er achter welke visie van alle politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen het meeste overeen komen met jouw standpunten. Doe de stemwijzer hier.

Stemmentracker

Met de stemmentracker waan je je voor even op een zetel in de Tweede Kamer. Aan de hand van 30 uiteenlopende onderwerpen kijk je wat de partijen de afgelopen jaren hebben gestemd in Tweede Kamer-debats. Je kunt bij elk thema lezen welke redenen iedere partij gaf voor zijn keuze. Doe de stemmentracker hier.

Partijenwijzer

In de partijenwijzer vergelijk je jouw mening met de basisbeginselen van politieke partijen. Op basis van 12 thema’s (economie, onderwijs, zorg, etc.) kom je er achter welke politieke partij(en) het best bij jouw ideeën passen. Deze gaan dus niet over het actuele politieke debat, maar over de principiële uitgangspunten. Waar sta jij voor? Doe de partijenwijzer hier.

Op naar de stembus op 17 maart! Ga jij ook? Deel het met ons op Facebook.