fbpx

Van zomer naar herfst: 5 herfstrituelen voor donkere dagen

zomer herfst

De herfst komt eraan, de natuur keert naar binnen. Je wilt het je lijf zo comfortabel mogelijk maken wanneer de dagen donkerder en korter worden. Dat doe je met déze herfstrituelen.

Lees ook:
5 x dingen om te doen in de herfst

5 herfstrituelen

herfstrituelen

1. Opstaan met de zon

Terwijl we in de zomer vol energie uit bed springen zodra het felle zonlicht de slaapkamer binnen schijnt, mogen we in de herfst onze dag juist in slow motion starten. Het is in deze maanden oké om de wekker wat later te zetten en je meer te schikken naar het ritme van de natuur. Ons lichaam kan in het najaar wat meer slaapuren gebruiken. Ga ’s avonds vroeger naar bed en dim de lichten in de woonkamer een uur voordat je naar bed gaat, zodat je brein kan afbouwen en je ogen vanzelf moe worden.

2. Start de dag met beweging

Kleed jezelf volledig aan zodra je onder de dekens vandaan bent. Houd dikke sokken en een warme trui binnen handbereik en neem extra veel tijd voor jouw ochtendritueel: een kopje koffie, mok thee of de krant. Plan daarna een uur beweging in. Dit kan een korte yoga- of streksessie zijn of een wandeling door de natuur. Het zal je kracht en ruimte geven voor de rest van je dag.

3. Geef jezelf een zelfmassage

Doe een paar druppels verwarmde olie op je handen en masseer de delen van je lichaam ermee in. Op deze manier hydrateer je op een liefdevolle manier je huid en kalmeer je je zenuwstelsel. In biologische sesamolie en amandelolie zitten extracten die beschermen tegen de droogte van het herfstweer. Verwarm de olie au bain-marie of door het flesje op de verwarming te zetten.

4. Drink kruidendrank

Verse gember, kurkuma, kruidnagel en kaneel zorgen voor de balans in dit seizoen. Ze zijn dé herfstkruiden bij uitstek. Maak thee van verse gember of chai latte van kruidnagel en kaneel om je spijsvertering en immuunsysteem een oppepper te geven. Probeer zwarte thee en koffie zoveel mogelijk te vermijden, in ieder geval ’s ochtends vroeg.

5. Neem een warm ontbijt

In de herfst heeft je lijf vooral zachtheid en warmte nodig. Nu het kouder wordt ’s ochtends kun je het beste kiezen voor warm ontbijt dat makkelijker te verteren is. Bewaar lichte ontbijt met yoghurt en fruit dus voor de zomer en kies nu voor gekookt, voedend, zacht en zoet. Recepten zoals havermoutpap met kaneel en speltmeelpannenkoekjes met pompoen laten je maag rustig aan een nieuwe dag wennen.