fbpx

Vitamine B-vergiftiging: hoe zit dat?

Vroeger kregen we, zodra de ‘r’ in de maand zat, een eetlepel levertraan na het eten, en dat was het. Nu slikken we het hele jaar door allerlei vitamines, mineralen en voedingssupplementen. Er staat een batterij aan potjes op het aanrecht. Vooral vitamine B6 en B12 zijn in zwang. Maar is al dat ‘bijslikken’ wel nodig? Of nog erger: is het misschien juist slecht voor het lijf?

Lees ook
Vitamine D in de winter: zo zit het

Vitamine B-vergiftiging: wat is dat?

Gebreksziekten

Er zijn artsen die op het standpunt staan dat we bij een gezond leef- en eetpatroon geen extra vitamines B6 of B12 hoeven nemen. Niet iedereen is het daarmee eens. Temeer omdat er tegenwoordig veel voorbewerkt voedsel wordt gegeten, waaraan allerlei smaak- en geurstoffen worden toegevoegd. Deze vormen een belasting voor ons lichaam en maken dat onze stofwisseling het zwaarder te verduren heeft. Bij een tekort aan vitamines ontstaan er zogenoemde gebreksziekten.

Vitamine B6

Vitamine B6 behoort, overigens net als B12, tot de belangrijke groep B-vitamines die bij verschillende processen in het lichaam betrokken zijn. B6 speelt een grote rol bij energievoorziening en weerstand, maar ook bij de werking van het zenuwstelsel. Een tekort aan B6 kan ontstekingen van de huid en de tong veroorzaken, maar ook vermoeidheid, bloedarmoede en zelfs depressies kunnen het gevolg zijn. 

Vitamine B12

Vitamine B12 zit in dierlijke producten als vlees en zuivel. Mensen die dit niet of onvoldoende eten, kunnen een tekort oplopen. Dit tekort kan het zenuwstelsel aantasten, maar ook problemen met het geheugen geven en met de aanmaak van bloed. B12 komt in verschillende vormen voor en dat maakt het complex. De manier waarop je lichaam de vitamine opneemt, kan ook verschillen. Mensen die met maagproblemen kampen of maagzuurremmers slikken, lopen bijvoorbeeld sneller een tekort aan B12 op, omdat die dan niet goed kan worden opgenomen. Ook ouderdom brengt een slechtere opname met zich mee. 

Baat het niet, schaadt het wel!

B is dus een belangrijke vitamine. Je kunt absoluut baat hebben bij het slikken van vitamine B6 en B12, want een tekort zit in een klein hoekje. Maar het klakkeloos slikken van dit voedingssupplement blijkt niet slim te zijn. Jarenlang heeft men gedacht dat je ongestraft vitamine B kon slikken, omdat het, net als C, oplosbaar is in water. Inmiddels weet men wel beter. Er wordt met name gewaarschuwd voor langdurig gebruik van hoge doseringen vitamine B6. Drie jaar geleden deed Radar een onderzoek onder ruim 39.000 leden van het Radar Testpanel naar klachten bij vitamine B6. Bijna één op de vijf (18%) van de gebruikers van vitamine B6-supplementen meldde na gebruik gezondheidsklachten ondervonden te hebben.

Stapeling

Een stapeling van vitamine B6 in het bloed kan een scala aan klachten geven, omdat het zenuwstelsel erdoor wordt aangetast. De gevolgen zijn ernstige zenuwtintelingen en een gevoelloze huid, pijnlijke voetzolen, een klemmend gevoel rond de enkels en prikkeling in de onderbenen en voeten – een aandoening die bekend staat als perifere neuropathie.  

Advies

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B6 is voor volwassenen 1,5 milligram per dag en de maximaal veilige bovengrens is gesteld op 25 milligram per dag. Juist omdat teveel vitamine B6 slikken behoorlijk wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, is het belangrijk om je goed te laten adviseren, bijvoorbeeld door een voedingsdeskundige of een (orthomoleculair) arts. Ook het soort supplement dat je, indien nodig, gaat slikken, is van belang, want voor de juiste werking luistert dat nauw.