fbpx

De ins en outs van slaaprimpels

slaaprimpels hond

Slapen is gezond, dat weet iedereen wel. Bovendien geeft een goede nachtrust een flinke boost aan je huid. Maar pas op: van slapen kun je ook rimpels kríjgen. Hoe dan?

Lees ook:
5 redenen waarom apart slapen geen gek idee is

Uit een Zweeds onderzoek kwam ooit naar voren dat mensen die weinig slapen als minder aantrekkelijk worden gezien. Weinig nieuws onder de zon, want we weten allemaal: een paar nachten doorhalen maken je er niet mooier op. Je krijgt donkere kringen, je huid wordt vaal, je oogleden gaan hangen, je ogen worden rood en je gezicht tekent veel meer dan anders. Ook je mondhoeken gaan hangen, maar dat komt waarschijnlijk omdat je bloedchagrijnig bent van die korte nachten. Op langere termijn zullen de fijne lijntjes serieuze rimpels worden.

Lange nachten

Goed en voldoende slapen dus, tussen de zevenenhalf en achtenhalf uur per nacht. Dat kost niets en je ziet er vanzelf beter uit. Sterker nog, als je af en toe een echt lange nacht maakt, geef je je huid een flinke opknapbeurt. Actrices en topmodellen kennen deze schoonheidstruc allang. “Ik voel me het mooist na twaalf uur slaap”, zei model Bella Hadid onlangs in Elle. Maar het kind is rond de twintig en sowieso beeldschoon. Toch: ook de wat oudere Jennifer Lopez en Halle Berry geven de credits van hun mooie huid aan een lange nachtrust. De prachtige Penelope Cruz zweert zelfs bij beautyslaapjes van zo’n veertien uur (al zijn deze lange nachten sinds de komst van haar kinderen vrij zeldzaam). Het proberen waard dus.

Gratis anti-rimpelcrème

Je belangrijkste anti-rimpel-moment begint overigens ruimschoots voor middernacht, omdat je huid juist in die uren het vochtgehalte herstelt. Dus: Netflix uit en vroeg naar bed. Gelukkig gebeurt er ook later in de nacht meer goeds met je huid: je celdeling wordt actiever en het herstelmechanisme treedt in werking. Vroeg in de ochtend, als je lichaam volledig in rust is, neemt de huid vitamines en mineralen op. Ook belangrijk: tijdens de slaap wordt het stresshormoon cortisol afgebroken. Dat heeft weer een gunstig effect op het hydrateren van de huid.

Rimpels in je hals

Nu is er, als altijd, een andere kant aan het verhaal: je kunt ook rimpels krijgen van slaap. Nou dat weer! Dit komt door de tegendruk die je kussen aan je gezicht geeft. De constante druk van een katoenen sloop op de huid, vooral die rond je ogen en mond, veroorzaakt vouwtjes  die langzaam maar zeker overgaan in rimpels. Bovendien ontstaan dan ook die irritante ‘necklace lines’: fijne, maar diepe rimpels in je hals.

Op je rug?

Als oplossing voor deze slaaprimpels krijgen we vaak het advies om plat op de rug te gaan liggen. Maar als je een ‘zijslaper’ bent, is het vrij lastig om jezelf tijdens de slaap te dwingen tot deze houding. En voor rugslapers geldt weer een andere waarschuwing: wanneer je lang plat ligt, kan zich gemakkelijk vocht ophopen rondom je ogen. Daar heb je dus die dikke ogen in de ochtend aan te danken. Dit zou te voorkomen zijn met een extra kussen, maar dan krijg je weer last van je nek. Fijn.

Kies je kussensloop

Maar er is goed nieuws. De slimste oplossing is meteen een hele chique: kies voor een satijnen of zijden kussensloop. Dit materiaal glijdt makkelijker en voorkomt zo de gewraakte kreukels. Extra voordeel is dat je haar ook een beetje normaal blijft zitten. En het voelt ook wel lekker koninklijk, slapen op zijde of satijn.

Lees ook:
9x waarom een ochtendritueel belangrijk is