fbpx

Vrijdag de 13e: zo kom je de dag door

Vrijdag de 13e; we plannen, als het even uitkomt, graag om deze ongeluksdag heen. Het is een bijgeloof dat ver teruggaat in de geschiedenis. Krijg jij rillingen van het getal dertien? Met deze inzichten ben je niet langer bang voor de ongeluksdag.

Lees ook:
Zo word je een gelukkig mens

Zo kom je vrijdag de 13e door

Je bent zeker niet de enige die rillingen krijgt van het getal dertien. Er worden duidelijk een stuk minder huizen en auto’s verkocht op de dertiende van een maand. In veel Amerikaanse hoogbouw wordt de dertiende verdieping liever aangeduid met 12B of de letter M, de dertiende letter uit het Latijnse alfabet. Maar ook in Oud-Bloemendaal, vind je geen huisnummer 13. En André Hazes weigerde zelfs op te treden op de ongeluksdag.

Relativeer

Bijgeloof blijft een cultuurdingetje. Er zijn verschillende verhalen gaande waardoor vrijdag de dertiende als dag van rampspoed wordt bestempeld. Volgens het Christendom zou Jezus Christus op deze dag gekruisigd zijn, maar volgens een Noorse sage kwam het omdat Loki, de god van chaos en leugens, als dertiende persoon onuitgenodigd aanschoof bij een hemels diner met twaalf ‘goede’ goden. Voor Chinezen is vier het ongeluksgetal: de klank van het woord lijkt op het Chinese woord voor ‘dood’. Wij mensen zien wat we (niet) willen zien. We horen wat we (niet) willen horen. Geloven wat we (niet) willen geloven. We maken onze eigen werkelijkheid. Houd daar maar aan vast.

Draai het om

Er zijn om en nabij tweehonderdduizend Nederlanders geboren op vrijdag de 13e. Het is niet zo dat hun leven aan een zijden draadje hangt. Integendeel! Zangeres Imca Marina, geboren op 13 mei 1941, ziet haar leven juist als een geluk en koppelt het getal dertien aan goddelijkheid en volmaaktheid. Dan is er tramlijn 13 in Amsterdam, die bekend staat als ‘een van de beste lijnen’ met de minste complicaties. Tramconducteur Kees Koerts, die al twintig jaar op tramlijn 13 staat, zegt in Trouw: “Eigenlijk is lijn 13 een gelukslijn!” 

Succes vandaag!

Lees ook:
Zo word je een gelukkig mens