fbpx

Vrijen na je 50e: alles over libido

libido verlies

Dan máák je maar zin… Vind jij dat je libido wel een oppepper kan gebruiken of wordt jouw seks juist alleen maar beter met de jaren? Lees hier alles over je libido.

Lees ook:
6 dingen waar mannen anders over denken dan vrouwen

Alles over libido

libido seks

Piek in libido

De hoogste piek in libido ervaren man én vrouw in hun puberteit. Mannen zouden vanaf hun dertigste levensjaar minder zin in seks krijgen. Een daling in testosteron zou de verklaring daarvoor zijn. Terwijl de heren op hogere leeftijd minder zin in seks krijgen, geldt dit voor vrouwen juist omgekeerd. Zij bereiken hun absolute piek op 46 jaar. 

Verminderd libido

Minder zin in seks kan te maken hebben met pijn, erectieproblemen, een laag testosteronniveau, overgewicht, emotionele angsten, vermoeidheid of met de overgang. Zo krijgt zo’n 15% van de Nederlandse vrouwen boven de 50 last van vaginale droogheid en bij de mannen heeft 22% moeite met het krijgen van een erectie. Ook drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar en voor jezelf zijn dooddoeners voor tussen de lakens.

Ook mannen hebben soms geen zin 

Het geen zin hebben in seks is overigens niet langer het domein van de vrouw. Dat traditionele beeld verandert. ‘Hard werken’ is het meestvoorkomende excuus van de man. ‘Want, dan is ’s avonds vaak de energie op.’ Mannen kunnen ook een fobie ontwikkelen voor het niet krijgen van een erectie. Spanningen in het hoofd en in het lijf komen de seks vaak niet ten goede. Forceren zorgt dan alleen nog maar voor meer gespannenheid. Relax, mannen. De penis is geen auto die je kunt sturen en is ook wel eens aan vakantie toe!

De onzin van zin

Een mens kan prima zonder seks. Het is niet zoals eten of drinken, dat je dood gaat als je een tijdje niet vrijt. Door een seksuele prikkel kan men opgewonden worden en ‘zin’ opwekken. Zonder die prikkel, gebeurt er niks. Vaak is het dus gewoon een kwestie van beginnen en dan komt de zin vanzelf.

Hormonenspel

Een vrijpartij is één groot (positief!) hormonenspel. Tijdens het vrijen wordt het knuffelhormoon oxytoncine aangemaakt. Door dit stofje voelen de partners zich verbonden. Ook heeft oxytocine een rustgevende werking, waardoor je na de seks makkelijk in slaap kunt vallen. Verder wordt endorfine aangemaakt, wat zorgt voor een geluksgevoel. Na een orgasme wordt het hormoon prolactine in de hersenen aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat de zin in seks weer afneemt.

Goed voor de lijn

Als je van jezelf zin moet máááken, bemoedig je dan met het feit dat een intensieve vrijpartij goed is voor de lijn. Zo verbrand je met 30 minuten vrijen ongeveer 150 kcal. Hoera!

Lees ook:
5 geheimen voor een lang en goed huwelijk