fbpx

Vrijheid blijheid: 10x stilstaan bij dat we vrij zijn

vrijheid nederland

Tijd om stil te staan dat we al 76 jaar lang onze eigen keuzes mogen maken. Dat we in Nederland vrijwel alles kunnen doen en laten, binnen de wettelijke kaders. Het is soms zelfs zo vanzelfsprekend geworden, dat wij je 10x willen laten stilstaan bij het gegeven dat:

Lees ook:
Nationale Herdenking: 5 activiteiten om toch samen te kunnen herdenken

vrijheid blijheid

10x stilstaan bij dat we vrij zijn

  1. Dat het grootste deel van onze samenleving niet weet hoe oorlog of níét vrij zijn voelt. En dat het belangrijk is dat we de verhalen van het kleine deel mensen die dat nog wél weet worden doorgegeven van generatie op generatie, zodat we er bewust van blijven.
  2. Dat we onder het mom van #vrijheidvanmeningsuiting als Nederlanders overal wat van mogen vinden en de vrijheid hebben om dit te schrijven en te delen.
  3. Dat we de vrijheid hebben om zelf te bepalen welke kleren je aantrekt, met onze haren in de wind en de zon op onze blote armen.
  4. Dat we ons verbonden kunnen voelen met de hele wereld door de techniek van nu; het internet, reismogelijkheden en de samenwerking tussen verschillende landen.
  5. Dat we in één straat een Turkse bakker, een Aziatische supermarkt en daarnaast een Tunesisch restaurant kunnen tegenkomen en dat dat prima samengaat.
  6. Dat we de vrijheid hebben om je eigen partner te kiezen. Te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Hand in hand over straat te kunnen lopen. Of gewoon lekker te gaan samenwonen omdat je er geen behoefte aan hebt om te trouwen.
  7. Dat we zelf mogen beslissen of je een gezin wilt starten of liever wilt leven zonder kinderen. Om op jonge leeftijd kinderen te krijgen, of eerst jezelf te ontplooien. Helaas is het krijgen van kinderen niet altijd vanzelfsprekend. Maar ook voor die ‘ouders’ zijn er tegenwoordig mogelijkheden om hun kinderwens toch nog te vervullen.
  8. Dat we als vrouw (bijna…) evenveel rechten hebben als de man. Dat de vrouw ervoor mag kiezen om te werken. Dat ze mag stemmen en meebeslissen. Dat ook haar stem telt. Onvoorstelbaar dat dit in sommige landen nog niet overal zo is.
  9. Dat we in Nederland zelfs steeds meer genderdenken. Gendervrijheid is nieuw en nog niet voor iedereen een normale zaak, maar steeds meer gemeenten staan neutrale geslachtsregistratie in de geboorteakte toe, waarbij je zelf mag kiezen waar jij je goed bij voelt: man, vrouw of ‘X’ (neutraal).
  10. Dat er in Nederland dagelijks hard wordt gewerkt aan het doel dat iedere burger zich veilig kan voelen. Dat je over straat kunt zonder te worden lastiggevallen en je werk veilig kunt uitvoeren. 

Lees ook:
75 jaar bevrijding: volg het nieuws van 1945