fbpx

Wild op tapas: 5 gerechtjes op z’n Spaans

spaanse tapas

Nederlanders zijn dol op tapas: de kleine Spaanse hapjes die je met elkaar deelt. Dat laatste is ook meteen waarom deze mediterraanse eettraditie zo populair is. Als je écht op z’n traditioneel Spaans tapas wilt eten, moet je déze gerechten niet vergeten. 

Lees ook:
Houd de zomer in je bol: 6 tips voor een extra lang zomergevoel!

Tapas op z’n Spaans

tapas tomate

Spaanse tortilla

Bij tortilla denken we gauw aan een opgevouwen wrap uit de Mexicaanse keuken. Maar een Spaanse tortilla lijkt meer op een quiche en wordt gegeten als tapas, starter of lunch. Het is een dikke omelet van ei in taartvorm met stukjes aardappel en ui. Aan deze tortillas de patatas worden naar hartenlust extra ingrediënten toegevoegd, zoals olijven, paprika en chorizo.

Ansjovisjes

Er zijn twee varianten van deze vissige delicatesse: gebakken ansjovisjes en ansjovisjes in azijn. Boquerones en vinagre (azijn) hebben een lange bereidingstijd maar zijn het wachten zeker waard. Het is een gezonde caloriearme tapa en is lekker met een tegenhangende zoete wijn of sangria. Gebakken ansjovisjes zijn eenvoudiger te bereiden, je baggert ze in gekruide bloem, bakt ze in olijfolie tot ze knapperig zijn en bedek ze met een snufje zout en misschien een scheutje citroen.

Groene pepertjes

Geen zorgen dat je mond in brand staat na het eten van deze tapa. Deze padron pepertjes bak je met zaadjes en steel en al in olijfolie en zijn (meestal) mild van smaak. Want wat het eten van deze tapas zo spannend maakt, is dat 1 op de 10 wél erg pikant zijn. Een soort Russische roulette met Spaanse pepertjes.

Pan con tomate

Zo simpel maar zó lekker: pan con tomate, afkomstig uit Catalonië. Wat je nodig hebt? Rustiek brood, rijpe tomaten, een beetje knoflook en goede extra vergine olijfolie. Hoe minder ingrediënten een gerecht bevat, hoe hoger deze van kwaliteit moeten zijn. Het rustieke brood mag best een dagje oud zijn. In Spanje heb je speciale tomaten voor dit gerecht en in Nederland kun je de groenteboer vragen om de rijpste tomaten die sappig genoeg zijn om te squeezen.

Patatas bravas

En wat als laatste niet mag ontbreken zijn de patatas bravas, ofwel het Spaanse patatje speciaal. Over de aardappeltjes in schil gaat namelijk een flinke dot aioli en ook pikante tomatensaus. Aftoppen met verse peterselie voor een kleurrijk resultaat.

Buen provecho!