fbpx

Wintertijd: help, de klok gaat achteruit! Zo ga je ermee om

klok achteruit 1

In de nacht van 24 op 25 oktober is het weer zover: de klok gaat weer een uur achteruit. Valt dat tijdverschil je altijd zwaar? Met deze tips kom je het begin van de wintertijd prima door.

Lees ook:
Wintertijd: weg ermee of juist niet?

De een heeft er minder last van dan de ander, maar als je gevoelig bent voor die uurwisseling, kun je je aan het begin van die wintertijd moe, somber of prikkelbaar voelen. Bovendien kan je slaapritme ernstig verstoord raken. Wel is het zo dat de overgang van winter- naar zomertijd veel lastiger is, omdat je dan een uur minder slaap krijgt. Het extra uur dat je nu dus krijgt, kun je dus ook zien als een cadeautje!

Wintertijd afschaffen?

Het is overigens de vraag of we nog lang met zomer- en wintertijd te maken zullen hebben, want er wordt al jaren gesproken over het afschaffen ervan. Maar tot het zover is, kun je je voordeel doen met deze tips waarmee je snel weer kunt wennen aan de wintertijd.

Meer licht in de ochtend

Heb je ’s ochtends moeite met wakker worden nadat de wintertijd is ingegaan? Laat je helpen door het licht. Doe ’s morgens meteen je gordijnen open en zet veel lampen aan. Of schaf een lichtwekker aan als je moeilijk je bed uit kunt komen.

klok achteruit 2

Minder licht in de avond

‘s Avonds kun je je juist beter met minder licht omringen. Doe de gordijnen dicht, dim je lampen en probeer in de laatste twee uur dat je wakker bent niet meer naar een scherm te kijken. Zo kan je lichaam beter melatonine aanmaken, waardoor je goed kunt slapen.

Lekker bewegen

Bewegen is altijd goed, maar als je lichaam wel een oppepper kan gebruiken helemaal. Ga lekker sporten, een stuk fietsen of wandelen. Hierdoor maakt je lichaam endorfine aan en krijg je energie. Maar let op: doe dit het liefst niet in de avond, dan kun je misschien weer niet slapen…

Regelmaat

Heel saai, maar net als voor baby’s en kleine kinderen zijn ook wij volwassenen echt gebaat bij regelmaat en routine. Eet op vaste tijden en voer je dagelijkse routine meteen weer strak uit. Op deze manier bespaar je energie en laat je je lichaam meteen meewennen.

Lees ook:
Wintertijd: weg ermee of juist niet?