fbpx

Wintertijd: weg ermee of juist niet?

klok verzetten wintertijd

Elk najaar en elk voorjaar laait-ie weer op: de discussie over de wintertijd en de zomertijd. Maar de laatste tijd ligt het fenomeen wel erg hevig onder vuur. Er gaan steeds meer stemmen op om het af te schaffen. Hoe zit dat? En wat zijn de voor- en nadelen? 

Lees ook:
Een goede nachtrust: maar hoe dan?

Extra uur

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaat-ie weer in, de wintertijd. Dan zetten we met z’n allen onze klokken een uur terug en hebben we een extra uurtje om te slapen. Nóg wel, want het zou best eens kunnen dat we volgend jaar de wintertijd vaarwel zeggen. Of de zomertijd. De Europese Commissie wil dat er een eind komt aan het twee keer per jaar verzetten van de klok.

Zelf kiezen

Uit een online enquête die de EU afgelopen zomer hield onder 4,6 miljoen Europeanen blijkt dat ruim 80 procent van de ondervraagden af wil van het steeds weer de klok verzetten, omdat het hun biologische klok verstoort. Maar wat wordt dan de nieuwe standaardtijd? De wintertijd of de zomertijd? Over de vraag wat de beste optie is verschillen, ook in ons land, de meningen. Tijd om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Stel: de zomertijd wordt dé tijd in ons land.

Dan is het voordeel:
– In de zomer is het ‘s avonds lekker lang licht. Fijn voor wie lang buiten wil kunnen genieten van zwoele avonden.

En de nadelen:
– In de winter is het ’s ochtends laat licht. Pas rond een uur of tien. Op bewolkte dagen nog later.
– Volgens deskundigen zorgt dit gebrek aan daglicht in de ochtend voor een verschuiving in het bioritme. Mensen zullen later in slaap vallen. Maar ze moeten er de volgende ochtend wel weer op tijd uit. Met slaapgebrek en alle problemen van dien tot gevolg.
– Het gebrek aan daglicht in de ochtend zou voor mensen met een winterdepressie extra vervelend kunnen zijn. Goed onderzoek hiernaar is gewenst. 

Stel: de wintertijd wordt dé tijd.

Dan zijn de voordelen:
– We leven weer volgens de normale tijd die we hadden voordat de zomertijd in 1976 werd ingevoerd. (De reden destijds was: energiebesparing. Je kunt immers langer gebruik maken van het zonlicht. Maar onderzoek heeft nooit kunnen aantonen dat dit effect ook inderdaad bereikt is.)
– De zon gaat in de winter rond zeven uur ’s avonds onder en dan gaan we meestal op tijd naar bed.

En de nadelen:
– Er gebeuren in de avondspits tijdens de wintertijd meer verkeersongelukken dan tijdens de zomertijd, zegt onderzoek.
– Het is tijdens de zomeravonden niet zo lang licht.

Discussie

Eén ding is duidelijk: het gedraai aan de klok mag dan bijna voorbij zijn, de discussie erover is dat nog niet. In maart volgend jaar moet ons kabinet aan de Europese Commissie definitief laten weten of we voor de winter- of zomertijd gaan. Wat zal het worden? De tijd zal het leren.

Lees ook:
Wakker door de wekker: is dat wel gezond?