fbpx

Zo herken je een rijpe meloen

rijpe meloen

Heerlijk fris, gezonder, beter voor je lijn en ijskoud lekkerder dan een ijsje: rijpe meloen. Er zijn verschillende soorten, waarvan watermeloen de bekendste is. Maar ook de suikermeloen, de Galia, de Cantaloup, de honingmeloen en de Charentais zijn niet te versmaden. Als de meloen maar goed rijp is. Want een onrijpe is niet te kanen en een overrijpe meloen mag meteen de vuilnisbak in. Hoe weet je nou of een meloen op of over de top is? Nou, zo.

Lees ook:
Zo houd je groenten langer fris & fruitig

rijpe meloen herkennen

Tips voor het kopen en eten van een rijpe meloen

  • Kijk ernaar: een meloen die te vroeg geoogst is, wordt nooit meer rijp. Dus een veel te hardgroene of -gele meloen: niet doen. Een meloen is ook niet langer dan een dag of 4-6 houdbaar. Vertoont de schil bruine plekken, forget it.
  • Ruik eraan: een rijpe meloen verspreidt een heerlijke geur die je eigenlijk al bij het langslopen zou moeten opmerken. Ruik je niks, of een zweempje rotting, laat dan maar liggen.
  • Voel eraan: nee, niet meteen in knijpen! Weeg de meloen op je hand. Is het gewicht in verhouding met de grootte? Een behoorlijke meloen is ook behoorlijk zwaar. Te licht in gewicht betekent dat de meloen al te oud is en bezig is in te drogen.
  • Trek eraan: aan het steeltje dan. Het moet een beetje loslaten. Geeft het geen sjoege, dan is de meloen niet rijp, laat het meteen los, dan is het rottingsproces al ingezet.
  • Zet ‘m op z’n kop: meloenen worden meestal uitgestald met de steeltjes naar boven. Maar keer ‘m om en kijk onderop of je met een vrouwtje of een mannetje te maken hebt. Bij rijpe vrouwtjes stulpt het ‘kontje’ een beetje uit, bij mannetjes is het meer een deukje. En vrouwtjes zijn zoeter en sappiger.
  • Ga niet af: kloppen op een meloen om te horen of ie ‘hol’ klinkt en dus rijp is, is onzin. Ook een onrijpe meloen kan klinken als een drumstel. En de kenners herkennen je meteen als een onbenul.
  • Laatste tip: meloen is geen fruit, het is groente, verwant aan de komkommer en de courgette. Dus wil je echt als een kenner gezien worden, gooi dit weetje er dan even tussendoor. Maar het beste scoor je natuurlijk met een heerlijk rijpe meloen op tafel.
rijpe meloen

Lees ook:
7x waarom spinazie goed voor je is