fbpx

Zo overleven je planten de kou

planten winter

Zodra de donkere dagen aanbreken, verruilen we de zwoele zomeravonden voor een avondje bankhangen onder een dekentje. Onze spijkerjas wordt ingeruild voor een warme, gevoerde winterjas én we steken met regelmaat het kacheltje weer aan. Zo komen we de winter wel door! Maar wat voor effect hebben de koude dagen op je planten? Zijn die net zo flexibel? Wij delen drie tips hoe planten de winter overleven. 

Lees ook:
5x wat je allemaal kunt zaaien en planten in oktober

De winter is een lastig seizoen voor planten: er is minder zonlicht, de verwarming staat vaker aan en het kan voorkomen dat planten op de tocht staan. Zomaar wat factoren waar je een plant niet heel blij mee maakt. Toch zijn er wel degelijk tips die je kunt toepassen waarbij je het je planten een stuk makkelijker maakt de winter te overleven. 

Geef planten een fijne stamplaats

Een plant maak je blij met een stabiele omgeving. Het liefst niet bij een deur of raam, omdat de kans groot is dat de plant daar op de tocht staat. Als een plant ergens niet blij van wordt, dan is het wel een tochtplek. Ook met een plekje dichtbij de verwarming maak je een plant niet vrolijk. De reden: een plant heeft een stabiele omgeving nodig met weinig temperatuurwisselingen. 

Zorg in de winter voor voldoende licht

Planten en licht zijn een fijne combinatie. Zorg dus dat jouw plant ook tijdens de donkere dagen voldoende licht opvangt. Wij kunnen ons voorstellen dat dit soms knap lastig kan zijn, zeker als je tijdens de winter weinig daglicht in je woning hebt. Een tip: plaats je plant in de buurt van een lamp. Een lamp geeft licht en daar maak je de plant ook blij mee! 

plant winter

Geef minder water dan je gewend bent

Als de bladeren van de plant gaan hangen, ben je vaak al geneigd om een scheut water te geven. In de zomer raden wij dat zeker aan, maar laat dit in de winter gerust achterwege. 

Een plant heeft ‘s winters namelijk veel minder water nodig. Eén keer per week is meer dan voldoende. Kun jij het niet laten je plant toch te blijven verzorgen? Besproei de plant dan eens met een plantenspuit; je vrolijkt de plant ermee op!

Lees ook:
Druppelende planten? Dit is er aan de hand