fbpx

5x wat je allemaal kunt zaaien en planten in oktober

zaaien oktober

Het is oktober! Tijd voor binnendingen en om het moestuintje even te laten voor wat ie is. Fout gedacht… Veel mensen denken dat het seizoen in oktober helemaal voorbij is, terwijl je eigenlijk nog veel dingen kunt doen in je (moes)tuin. Wat kun je nog allemaal zaaien en planten? 

Lees ook:
Zo bestrijd je onkruid in de tuin: 5 tips van tuinier Thijs

Wat je nog allemaal kunt zaaien en planten in oktober

oktober moestuin

Zaaien

De lijst van gewassen die je nog kunt zaaien in het najaar is flink uitgedund als we aankomen in oktober. (Winter)spinazie en spitskool zijn één van de weinige overwinteraars. Als je ervoor zorgt dat je de juiste rassen kiest, liggen deze heerlijke groenten in het voorjaar te schitteren op je bord.

Oogsten

De herfst is het seizoen bij uitstek om zaadjes te oogsten. Dit doe je zo: laat een plant zoals het Afrikaantje of de Palmkool in de bloei schieten en knip later de uitgebloeide bloemetjes eruit, zodat de plant nieuwe bloemen kan aanmaken. Laat er een paar zitten en helemaal uitbloeien tot ze dor en bruin worden. Deze gaan op den duur namelijk zaaddoosjes aanmaken, waar wel twintig zaadjes inzitten: genoeg voor je moestuintje! Bewaar het zaaddoosje op een koele donkere plek in een luchtdicht zakje. Klaar om volgend jaar in mei te zaaien.

Planten

Het veldslaseizoen neemt een aanvang als het voor veel andere groenten stopt. Dit geldt eveneens voor andijvie, knoflook en herfstplant-ui, het uitplanten ervan doe je zo. Ook de bloembollen kunnen in oktober nog prima je moestuintje in.

Wat te doen bij vorst

Richting oktober kun je te maken krijgen met de eerste vorst. Sommige gewassen als boerenkool, spruiten en andere kolen kunnen daar prima tegen. Sterker nog, ze gaan heel goed op vorst en krijgen een wat zoetere smaak. Maar andijvie, knoflook en herfstplant-ui zijn gewassen die wat kwetsbaarder zijn. Deze kun je dan beschermen met stro of vliesdoek die je aan de voet van de plant legt. Dit zorgt er voor dat het allemaal net wat minder koud is aan de grond en daar profiteren jouw bladgewassen van. Vliesdoek heeft een isolerende werking dus als je juist vroeg in het jaar wil zaaien en er is nog wat vorst aan de grond, dan kun je vliesdoek ook gebruiken zodat de grond wat sneller opwarmt.

Lees ook:
In 5 eenvoudige stappen je eigen moestuin