fbpx

Zo vind je de e-bike die bij je past

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe e-bike? Waarom past de ene fiets beter bij je dan de andere? We geven je hier wat puntjes om op te letten.

Lees ook:
Vijf mooie fietsroutes in Nederland

Fietsvakantie Europa

Met welk doel wil je de e-bike gebruiken?

Het is goed om vooraf te bedenken wat voor tochtjes je met je nieuwe e-bike wilt gaan maken. Korte ritjes door je woonplaats? Lange tochten met je fietsmaatje? Of van en naar je werk? Ook de omgeving is van belang. Trap je door de polder of moet je heuvel op, heuvel af? De antwoorden op bovenstaande vragen zijn van invloed op onder andere het type motor en de actieradius van je accu.

Een middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor?

Eerst maar eens de motor. Waar moet die komen? E-bikes met een voorwielmotor zijn goedkoper. En je hoeft geen gigantische fietskuiten te hebben: licht trappen zorgt al voor de versnelling. De e-bike trekt je dus vooruit. Dat kan even wennen zijn, dus wees voorzichtig. Een midden- of achterwielmotor is prijziger en heeft meestal een krachtsensor. Hoe harder je trapt, hoe meer kracht de motor levert. Niet echt ideaal voor mensen die niet meer zoveel kracht in hun benen hebben.

Welke actieradius heeft je accu nodig?

Ook belangrijk: hoe ver kun je fietsen met je accu? Je zit er natuurlijk niet op te wachten om het zware trapwerk zelf te doen. Ook de actieradius van je accu bepaal je door het beantwoorden van een aantal vragen: doet de motor het meeste werk of trap je veel mee? Ben je een snelheidsduivel of doe je het rustig aan? En ook weer: fiets je door de polder of heuveltje op, heuveltje af? Met die antwoorden kan een e-bike-specialist uitrekenen hoe lang je met een accu kunt fietsen. Let op: hoe groter de capaciteit van de accu, hoe duurder de e-bike.

E-bike Xperience

Geen zin om tientallen fietsenwinkels af te struinen? In de Jaarbeurs in Utrecht is er jaarlijks een testevent, de E-bike Xperience. Dit evenement vindt van 28 februari t/m 1 maart 2020 plaats. Op de E-bike Xperience zijn honderden modellen e-bikes van meer dan zeventig merken te bewonderen. Handig: je kunt ze testen op het langste indoor-testparcours van de Benelux, inclusief hellingen en zand- en schelpenpaden. Voor de snelheidsduivels is er bovendien een aparte strook waar snelheden tot 45 kilometer per uur bereikt kunnen worden. Ook leuk: met je toegangsbewijs voor de E-bike Xperience kun je gratis naar de Fiets en Wandelbeurs!

Lees ook:
Vijf mooie fietsroutes in Nederland