fbpx

5 mooie fietsroutes in Nederland: inspiratie voor jouw volgende fietstocht

fietsroutes in Nederland

Of je nou je e-bike of je gewone fiets uit de schuur haalt, van deze fietsroutes in Nederland ga je vast en zeker genieten.

Lees ook:
5x de mooiste bestemmingen voor een fietsvakantie in Europa

Fietsroutes in Nederland

1 Geuldal in Limburg – fietsroutes in Nederland

Het glooiende landschap van Zuid-Limburg leent zich uitstekend voor een actieve fietstocht. Vanwege de hoogteverschillen is het handig als je een goede conditie hebt. Onderweg kom je hier en daar wel wat kuitenbijtertjes tegen. Even doorzetten, want het levert prachtige vergezichten op. De ANWB-Vijlenerboschroute loopt hier door het Geuldal. Dat is een tocht van 24 kilometer, waarbij je ook een stukje door België fietst. Onderweg kom je diverse herbergen en cafés tegen waar ze overheerlijke Limburgse vlaaien serveren.

2 De Zijpe in Noord-Holland

Vanuit Schagen loopt een tocht van veertig kilometer door een heus Hollands polderlandschap. Over verlaten wegen en dijken en langs sloten en kanalen. Stap gerust af in ’t Zand en Oudesluis, dat zijn prachtige oude plaatsen waar je prima op adem kunt komen op een lekker terrasje. Wie zin heeft het strand op te gaan, kan bij Callantsoog even van de route afwijken en door de duinen naar de zee lopen.

fietsroutes in Nederland riet water

3 Elfstedentocht – fietsroutes in Nederland

De tocht der tochten, dat is de Elfstedentocht. Gelukkig is die niet alleen op schaatsen af te leggen, maar ook prima op de fiets. De tocht begint en eindigt in Leeuwarden en gaat natuurlijk langs de elf bekende Friese steden. Een tocht van maar liefst 255 kilometer lang, de meeste mensen leggen steeds een stukje van de route af. De route staat goed aangegeven met knooppunten. Je kunt ook arrangementen boeken, speciaal voor e-bikes, racefietsen of voor culinaire liefhebbers bijvoorbeeld. Bagageservice en pech-onderweg-service zijn dan inbegrepen, heel handig. Dus, it giet oan!

Veluwe fietsroutes in Nederland

4 Veluwe – fietsroutes in Nederland

In Nationaal Park de Hoge Veluwe staan maar liefst 1800 witte fietsen – verdeeld over verschillende stallingen – klaar voor gebruik, helemaal gratis. Handig voor opa’s en oma’s die er een dagje met de kleinkinderen op uit willen trekken: er zijn ook fietsen met kinderzitjes. Natuurlijk kun je ook op je eigen fiets de Hoge Veluwe verkennen. In het park ligt ruim veertig kilometer aan fietspaden, door prachtige bossen, langs heidevelden en stuifmeellandschappen. Routes zijn verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum, met de ANWB-paddenstoelen kun je ook je eigen route bepalen.

fietsroutes in Nederland groen

5 Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn een van de belangrijkste moerasgebieden van Europa, het gebied is bovendien een staatsnatuurmonument. Een unieke wildernis, omdat de mens zich jarenlang niet met dit gebied heeft bemoeid. Al fietsend ontdek je de diversiteit van de natuur, kleine meertjes, snelgroeiende wilgen en vliersavannes. De route is 35 kilometer lang. Pauzeer bij de observatiehutten, want vanuit daar heb je prachtig zicht op de moerasvogels en kun je ook de grote grazers spotten.

Lees ook:
Ga toch fietsen, vooral na je 50ste