fbpx

Zou een klavertjevier nou echt geluk brengen?

klavertjevier

Je hebt een kans van één op tienduizend om een klavertjevier te vinden. Heel bijzonder dus, als je er zomaar eentje vindt tussen al die andere klavertjes met maar drie blaadjes. Dan ben je een echte geluksvogel. Of valt dat eigenlijk wel mee?

Lees ook:
5 kruiden die gezond en gelukkig maken

Oorsprong

Wereldwijd beschouwen mensen het klavertjevier als geluksbrenger en dit is al eeuwenlang het geval. Er is zelfs een legende die teruggaat naar de tijd van de zondeval van Adam en Eva: toen God hen wegstuurde uit het hof van Eden, nam Eva nog snel even een klavertjevier mee. Het Paradijs stond vol met deze klavertjes en ze wilde graag een souvenirtje hebben. Waar of niet waar, sinds de Middeleeuwen gelooft men dat het kleine plantje geluk brengt.

Vorm

Dat heeft alles te maken met de vorm van het klavertjevier. Die doet denken aan een kruis. Vier is bovendien een heilig getal. Het staat onder meer voor hoop, vertrouwen, liefde en geluk. Verder slaat het op de vier elementen aarde, vuur, lucht en water. Dit zijn oerelementen die volgens sommigen voor iedereen essentieel zijn om in harmonie te leven. Ook heeft het heilige getal betrekking op de vier jaargetijden en de vier windstreken.

klavertjevier 2

Geluk?

Er zijn twee redenen waarom het klavertjevier geluk zou brengen: vanwege de vorm en vanwege de kleine kans om er een te vinden. (Trouwens, nog veel zeldzamer zijn klavertjes met meer of juist minder blaadjes dan drie of vier.) Nu komen we bij de hamvraag: Brengt een klavertjevier echt geluk? Net als scherven, een hoefijzer, een vogel die op je haar poept, konijnenpootjes en pauwenveren? Kinderen uit groep 6 van een Friese basisschool filosofeerden er ook over. Er is natuurlijk geen onderbouwd antwoord op te geven. Maar wat voor kwaad kan het om in geluk te geloven? Wie weet wat voor moois je overkomt als je er zomaar een vindt!

Lees ook:
5 kruiden die gezond en gelukkig maken