fbpx

5 kruiden die gezond en gelukkig maken

kruiden die gezond en gelukkig maken

Kruiden maken je ontbijt, lunch en diner een stuk lekkerder. Een beetje nootmuskaat over de bloemkool, wat kaneel door het bananenbrood of wat basilicum in de soep. Kruiden zijn niet alleen goede smaakmakers, maar ze maken ook nog gezond en gelukkig!

Lees ook:
De geneeskracht van planten

Kruiden die gezond en gelukkig maken

kruiden basilicum gezond gelukkig

1. Nootmuskaat – maakt vrolijk

In de traditionele Hollandse keuken wordt nootmuskaat vaak gebruikt bij gekookte sperziebonen, bloemkool, spruitjes en asperges. Een snufje nootmuskaat over deze groenten maakt dat je vrolijk blijft. Het bevat namelijk het stofje myristicine, dat in het lichaam wordt omgezet naar mmda. Pas op bij uitschieten, want van een theelepel kun je ‘high’-effecten ervaren en bij twee theelepels kun je een nootmuskaatvergifiting oplopen.

2. Basilicum – ontspant

Dit koningskruid (Basileus is Grieks voor koning) is niet alleen lekker in verschillende gerechten, maar zorgt ook voor een betere vertering van zware gerechten. Van de geur van basilicum word je vrolijk en ontspannen. De olie van het basilicumkruid wordt veel gebruikt in parfums, zeep en mondwater. 

3. Marjolein – wekt eetlust op

Tijd om een keer een tip te geven aan de mensen die moeite hebben met aankomen of te veel gewicht verliezen in een stressvolle periode. Het kruid marjolein is eetlust opwekkend en krampwerend. Het versterkt de zenuwen en de maag. Lekker om er na het eten thee van te maken, zodat je minder merkt van het zware eten dat moet zakken! 

4. Kaneel – voorkomt trek in zoet

Voeg kaneel toe aan je eten. Kaneel houdt de bloedsuikerspiegel op peil en kan daardoor zorgen dat je minder trek hebt in zoete dingen. Het is heerlijk om toe te voegen aan je smoothie of havermoutontbijt. Ook op de bananenpannenkoek doet kaneel het goed.

5. Kruidnagel – tegen slechte adem

Is je libido ver te zoeken? Wanneer je lichaam gezond is, zal je libido automatisch verhogen. Kruidnagel helpt daarbij. Daarnaast werkt kruidnagel tegen een slechte adem. Eet dus een lekkere stoofpot met kruidnagel voor je de slaapkamer weer eens opzoekt. Zal je partner blij mee zijn! 

Lees ook:
4 tips om gezond de herfst door te komen