fbpx

5 tips om een goedkoop vliegticket te vinden

Als je het al niet was, ben na je zoektocht naar het voordeligste vliegticket zéker aan vakantie toe. Dat is een helse klus. Want de prijs van zo’n kaartje verschilt per luchtvaartmaatschappij en is bovendien vrijwel steeds aan verandering onderhevig. Vijf tips om te voorkomen dat je de hoofdprijs betaalt.

Lees ook
Daarom betaal jij meer voor je vliegticket

Een goedkoop vliegticket vinden doe je zo

1. Kijk op een aantal prijsvergelijkingssites

Het wemelt van dergelijke sites. Het beste is om in te loggen bij zogeheten meta-vergelijkingssites. Die houden onafgebroken de prijzen in de gaten en zetten die op internet. Kun je toch nog uiteenlopende prijzen tegenkomen en daarom is een aanrader: bezoek er een aantal. Een goede reputatie genieten onder meer Skyscanner, Momondo, Chaser en Kiwi. Ook op Google Flights kun je ook heel goed zoeken en vergelijken.

2. Kies voor flexibiliteit

Op die sites vind je de prijzen voor de reis die je in gedachten hebt. Maar als je bijvoorbeeld niet aan schoolvakanties gebonden bent, zou je kunnen schuiven met de vertrek- en aankomstdata. Weet dat dinsdag en donderdag de minst ‘dure’ dagen zijn en januari in de luchtvaart een slappe maand is. Wat ook kan schelen in de prijs is wanneer je niet per se van Schiphol hoeft te vertrekken en je geen probleem hebt met Rotterdam, Eindhoven, Düsseldorf of Brussel. Kijk ook even naar vliegvelden in de min of meer nabije buurt van je voorgenomen bestemming. Daarvan zijn er vaak meer dan je denkt.

3. Boek op het juiste moment

Er gelden een paar vuistregels. De belangrijkste: boek zo vroeg mogelijk. Helemaal niet raar om drie à vier maanden voor vertrek je ticket al in huis te hebben; gemiddeld ben je dan heel voordelig uit. Maar boek niet eerder, dan is het ticket nog te duur. In die paar maanden kan er van alles gebeuren waardoor je reis niet door kan gaan, dus altijd een annuleringsverzekering afsluiten! Gaat het je om een reis in de drukke zomerperiode: minimaal zes weken van tevoren boeken. Je kunt gokken op een ‘last minute’-aanbieding, maar volgens de Consumentenbond zijn dat qua prijs vaak niet zozeer aanbiedingen als wel ‘lokkertjes’.

airport goedkoop vliegticket

4. Blijf steeds kritisch

Nooit meteen toeslaan als je op internet een prettig geprijsd ticket tegenkomt. Het kan best zijn dat dat bedrag hoger uitpakt. Is er sprake van boekingskosten, hoe zit het met een eventuele toeslag voor de bagage? Ook goed om te weten: hoe betaal je? Via iDeal worden geen extra kosten berekend, maar doe je het per creditcard, dan loopt je ticketprijs op.

5. Abonneer je op ‘prijsalarm’

Bij een aantal vergelijkingssites kun je je abonneren op een ‘prijsalarm’. Blijf je dagelijks op de hoogte van de prijsontwikkelingen. Je krijgt een mailtje dat het ticket waarop je een oogje hebt, goedkoper is geworden. Heb je dat al gekocht, dan zou je je ticket via je annuleringsverzekering (of bij de luchtvaartmaatschappij zelf, soms mogelijk) kunnen ‘inleveren’, om vervolgens voor dezelfde vlucht een goedkoper kaartje te bestellen.