fbpx

6 x leuke uitjes in de stad Utrecht

Utrecht

Heb je plannen om een dagje of een weekendje naar Utrecht te gaan? Dan wil je de volgende uitjes niet overslaan.

Lees ook:
5 gratis uitjes met kleinkinderen: activiteiten om te doen


Utrecht, me stadsie

Utrecht, ook wel Domstad genoemd, is een van de oudste steden van ons land. Een moderne, graag bezochte stad tegen een historisch decor van grachten, werfkelders en prachtige panden. Ben jij van plan om de stad een dagje te bezoeken? Of beter nog, heb je wat meer tijd? Overweeg dan eens een van onderstaande uitjes.

6x leuke uitjes in Utrecht

1. Terug in de tijd onder de Dom


De Domtoren is het middelpunt en de grote trots van de stad Utrecht. Ooit zat de toren vast aan de Domkerk, maar tijdens een tornado in 1674 stortte het middenschip van de kerk in. De toren overleeft de storm en wordt voorgoed het symbool van de stad. Het gebied rondom de Dom, het Domplein, bevat een rijke geschiedenis en een hele mooie attractie: Domunder. Domunder is een museum onder het Domplein, waar je als bezoeker een reis van 2000 jaar door de geschiedenis maakt. Een hele leuke en indrukwekkende ervaring voor jong en oud. Liever de toren op? Dat kan ook! De ruim vierhonderd traptreden zijn te beklimmen op bepaalde uren. Voor informatie kijk hier

2. Stadswandeling door hofjes


Leer het stadsie en haar rijke historie beter kennen door er een wandeling te maken onder begeleiding van een gids. Je zult verbaasd staan over de vele schatten in de stad. Van verborgen hofjes tot grootse binnentuinen of een indrukwekkende historische tour langs de oude gracht: Utrecht zit vol bijzondere verrassingen. 

3. Museum Catharijneconvent


In een eeuwenoud klooster dat grenst aan de Nieuwegracht en zijn voordeuren heeft aan de Lange Nieuwstraat  vind je Museum Catharijneconvent. Dit museum is zonder twijfel het meest imposante van de stad. Naast een vaste tentoonstelling met Middeleeuwse meesterwerken, een schitterende schatkamer en prachtige schilderwerken zijn er continu nieuwe tentoonstellingen, veelal landelijk geprezen. Neem eens een kijkje op de website van het museum wat er op dit moment te zien is en ga het zeker bezoeken als je in de stad bent. Een leuke tip: ben je van plan met kinderen te gaan? Zoek dan een dag in de vakantie uit, dan zijn er vaak leuke activiteiten en speciale tentoonstellingen voor hen.

utrecht

4. Een boottocht door de grachten

Toeristisch? Misschien. Leuk? Dat zeker. Het is onvoorstelbaar hoe een boottocht over de grachten je blik op de stad doet veranderen. Je ziet het letterlijk vanuit een ander perspectief. De stad heeft een grote rederij bij wie je kunt instappen voor een overdekte boottocht met gids. Misschien is zelf varen nog wel veel leuker, je huurt eenvoudig een bootje en kunt op eigen tempo door het centrum en de leuke plekken daaromheen varen. 

5. Filmtheater Springhaver

Bezoek een van de prachtige filmhuis films in het filmtheater Springhaver, een leuke ervaring! Dit is een bioscoop met de allure van het vroegere Hollywood. Geen 4D, maar gewoon in een knus, klein zaaltje genieten van unieke kwaliteitsfilms. Ook is het een leuke plek voor een kop koffie met een stuk gebak. 

6. Een concert, feest of avondje uit in Tivolivredenburg

Tivoli is al sinds jaar en dag een begrip in Utrecht. Het poppodium aan de Oudegracht was een waar fenomeen voor cultuurliefhebbers. Datzelfde gold voor Muziekcentrum Vredenburg. Vijf jaar geleden kwamen de twee samen in een hagelnieuw en ultra modern muziekgebouw: Tivolivredenburg. Iedere dag staan hier meerdere festivals, concerten of lezingen op het programma en daarmee trekt het jong en oud. Leuk borrelen doe je er trouwens ook bij het inpandige café Het Gegeven Paard. 

Lees ook:
6 tips om als volwassene nieuwe vrienden te maken