fbpx

Wilde dieren: hier spot je wildlife in ons eigen land  

wilde dieren spotten 2

Bij wildlife of wilde dieren denken we vaak aan de big five en verre oorden met tropische temperaturen. Niets is minder waar! Dichtbij huis, in ons eigen kikkerlandje, zijn namelijk de mooiste wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te vinden. Je spot ze hier.

Lees ook:
5x lekker de natuur in, wandeltips in Nederland

Deze wilde dieren kun je spotten

De kans dat je in Nederland oog in oog komt te staan met een wilde olifant is nihil maar vogels, giftige slangen, wolven en andere viervoeters en vogels zijn prima te vinden. Reisblogger Roëll de Ram ging op zoek en komt in haar boek ‘Verliefd op Nederland’ met een de ‘big twenty’ van ons land. Wij lichten er tien voor je uit.

Tien wilde diersoorten in Nederland

1. Wild Zwijn

Het lijken net harige varkens. Wilde zwijnen vinden het fijn in ons land, omdat ze hier veel beschutting kunnen vinden. Toch zijn er allerlei factoren waardoor niet iedereen even blij is met deze dieren in ons land. Daarom zijn er een aantal gebieden aangewezen waar de dieren mogen leven. In overige gebieden geldt een ‘nulstandbeleid’, wat betekent dat ze afgeschoten worden. Wil je een zwijn zien knorren en grazen, ga dan naar de Veluwe en Nationaal Park de Meinweg.

2. Reeën en herten

De ree behoort tot de categorie ‘imponerende dieren’, net als het damhert en het edelhert, die je allen tijdens een boswandeling tegen het lijf kunt lopen. Dat kan best schrikken zijn, een ree kan namelijk twee meter lang worden! Je spot ze sneller in september en oktober, de paringstijd. Ga vroeg in de ochtend of juist later op de dag op pad, als het stil is. Goede spotplekken zijn o.a. Natuurgebied Planken Wambuis, De Kennemerduinen, Het Weerterbos en De Oostvaardersplassen.

3. Giftige slang

Er zit een addertje onder het gras, en soms letterlijk! De adder is een van de weinige giftige slangen die in Nederland voor komen. Je herkent hem aan zijn grijs/bruinige kleur en hij laat zich bij voorkeur in de zomer zien in de provincies Friesland en Drenthe en soms op de Veluwe.

4. Wilde dieren: zeesterren

Een zeester? Jep, ook dit is een bijzonder wild dier dat we in Nederland kunnen treffen. Je moet echter geluk hebben, want ze plakken graag op een steen of leven lekker op de zeebodem. Zodra het koud en stormachtig weer is moet je je ogen echter goed openhouden, dan wil er nog weleens een aanspoelen in de branding van zo’n beetje ieder strand. Ook spot je ze nog weleens in poeltjes waar veel mossels leven en op het wad.

wilde dieren spotten 3

5. Schotse  hooglander

Ze zien er imponerend en tegelijk zacht uit, de Schotse hooglanders. Wie afstand bewaart kan zonder problemen om deze grote dieren heenlopen, die er bijna plezier in lijken te hebben om op hun dooie akkertje de weg voor wandelaars te versperren. Je komt de reuzen op veel plekken tegen, zoals bij het Lauwersmeer, Het Witte Veen, op Natuureiland Tiengemeten en de Veluwezoom.

6. Wilde dieren: wolven

De wolf mag tegenwoordig niet meer ontbreken in een lijst met wilde dieren in Nederland. Recentelijk werd er nog eentje uitgebreid gefilmd met een verborgen camera op de Veluwe. Het jonge vrouwtje liep een ree tegen het lijf en.. wist niet hoe snel ze weg moest komen. Wij mensen hebben nog niet zo veel voor deze roofdieren te vrezen. Gelukszoekers treffen ze op de Veluwe of in Drenthe.

7. Uilen

Niet heel verrassend, wel bijzonder: het barst in Nederland van de uilen. Er vliegen diverse soorten rond, waaronder de oehoe, de witte kerkuil en de bosuil. Roëll tipt in haar boek dat Staatsbosbeheer regelmatig tochten organiseert waarbij je met een boswachter op zoek kunt naar uilen.

8. Wilde dieren: flamingo’s

Jazeker, deze tropisch ogende vogels mogen er dan wel exotisch uitzien, ze kunnen heel goed gedijen in Nederlandse temperaturen. Ze worden dan ook regelmatig gezien rondom het IJsselmeer, het Veluwemeer, Lauwersmeer en het Grevelingenmeer.

9. Das

Da’s gek: een das is écht een roofdier en tevens een echt nachtdier. Je zult dit beest met zijn zwart-witte kop overdag niet snel tegenkomen, dan verschuilen ze zich in hun burchten. ’s Avonds verlaten ze hun veilige plek en bestaat er kans dat je ze ziet. In Overijssel worden speciale dassenkijkavonden georganiseerd in een zogenaamde dasmobiel.

10. Wilde dieren: zeehonden

Van gewone zeehond tot grijze zeehond: de Waddenzee zit er vol mee! En tegen alle verwachting in, zijn dit de állergrootste roofdieren van ons land. Die wil je in het wild dus liever niet aaien. Kijken kan wel, bij opvangcentrum Ecomare of tijdens een tocht vanaf een van de Waddeneilanden.

Lees ook:
De 9 gezelligste en populairste huisdieren