fbpx

Ben ik in beeld? Klapvee is belangrijk!

clapper board klapvee

Wanneer je kijkt naar De Rijdende Rechter, Kassa, Podium Witteman of Veronica Inside zie je altijd publiek in beeld. Wil jij ook een keer de opname of uitzending van een tv-programma bijwonen? Dat kan! 

Klapvee

Er bestaat een wat denigrerende term voor de mensen die je in beeld ziet tijdens televisieprogramma’s: klapvee. Maar de aanwezigheid van publiek is een bepalende factor voor de sfeer van een uitzending. Zonder dat zou het maar een saaie bedoening zijn aan de tafel bij Veronica Inside of in de studio van Podium Witteman. Dus ook al moet je, wanneer je daar op een dag zit, zo nu en dan even klappen op verzoek, je aanwezigheid is van grote waarde.

Achter de schermen

Je hebt live-uitzendingen en programma’s die al eerder opgenomen zijn. De eerste zijn natuurlijk spannend; alles wat in de studio gebeurt, is direct op tv te zien en te horen. Normaal zit je thuis op je bank en kijk je als het ware naar de voorkant, in de studio maak je mee wat allerlei mensen ondertussen achter de schermen aan het doen zijn. Er rijden camera’s, een dame staat met een poederkwast bij de presentator, er liggen meters kabel over de vloer, een opnameleider regelt de boel. Er komt heel wat bij kijken.

live tv klapvee

Publieksvermaak tussendoor

Voor het bijwonen van programma’s die worden opgenomen voordat ze worden uitgezonden, moet je meestal wat meer tijd uittrekken. Soms gaan dingen een paar keer over, wisselt het decor of gaat er iets mis. Vaak valt er genoeg te zien, maar er is ook regelmatig iemand ingehuurd die het wachtende publiek in de tussentijd vermaakt door de publieksopwarmer of applausmeester. Hij of zij houdt het publiek energiek en vrolijk, voor als de opname weer begint. Want op gegaap in beeld zit natuurlijk niemand te wachten.

Aanmelden

De meeste tv-studio’s zijn in Hilversum (het Mediapark), Amsterdam en Aalsmeer. Je kunt ze in je eentje bezoeken of met een groep. Hoe meld je je aan? Daar zijn verschillende manieren voor. Op websites als www.uitzendingbijwonen.nl of www.publiek-gezocht.nl kun je je e-mailadres achterlaten, waarna je op de hoogte gehouden wordt van aankomende opname- of uitzenddata. Op www.tvtickets.nl vind je een agenda van wat er binnenkort gebeurt. Van College Tour tot De S.P.E.L.show. en Pauw; het aanbod is gevarieerd.

Afbeelding: Ⓒ Jean Pierre Heijmans

Gratis

Meestal is de toegang gratis, soms moet je een kaartje kopen. Dat laatste geldt voor Pauw en De Wereld Draait Door (voor respectievelijk € 5 of € 10). Staat jouw favoriete programma niet bij het aanbod? Zoek de titel dan op internet, vaak kun je je rechtstreeks opgeven. Dit geldt bijvoorbeeld voor Tijd voor MAX, UEFA Champions League of Podium Witteman. Alvast veel plezier gewenst! En… kwam je in beeld?