fbpx

De huishoudbeurs: hoe ga ik die overleven?

Door Sarah Saarberg

Het lijkt soms wel alsof ik de enige in mijn vriendenkring ben die nog nooit naar de Huishoudbeurs is geweest. Veel van mijn vriendinnen zijn laaiend enthousiast en slaan geen editie over. Ik haak elk jaar toch maar weer af. Misschien door de naam van de beurs; ik heb een hekel aan het huishouden, dus hoezo zou ik naar een beurs gaan die daarover gaat? Dat zag ik verkeerd. Het is veel meer dan dat, verzekerden mijn vriendinnen me. Ik gaf me over. Maar hoe overleef ik het?

Zo overleef je de Huishoudbeurs

1. Kies makkelijke schoenen

Zorg dat je makkelijke schoenen draagt. Dat is de belangrijkste tip die ik meekrijg, van zowel doorgewinterde Huishoudbeursvriendinnen als van Petra IJmker, de Senior Brand Marketing Manager van de Huishoudbeurs. Petra struikelt bijna over haar woorden in haar enthousiasme me te vertellen wat voor leuks er dit jaar allemaal te zien en te doen is. “Het thema van dit jaar is liefde en lust. Liefde tussen partners, maar ook tussen moeder en dochter, of tussen vriendinnen. Met het thema lust geven we ook een pikante randje aan het verhaal.”

2. Zorg dat je een doel hebt

Pikante randjes. Dat klinkt niet als saaie huishoudsponsjes. Kennelijk ben ik stil blijven staan en is de bekende beurs, die al sinds 1950 bestaat, geëvolueerd tot een vrolijk vriendinnenfeest. Er is enorm veel te zien, te doen en te beleven. Elke dag heeft weer zijn eigen hoogtepunten. Het is dus handig  om van te voren enigszins te bedenken wat je wilt gaan zien of beleven. Of je gaat voor ‘the whole package’. “Maar dan moet je er een lange dag voor uittrekken en je met de stroom laten meevoeren”, adviseert Sanne (23) die elk jaar met haar moeder Corina (52) de Huishoudbeurs bezoekt.

3. Zoek je gezelschap zorgvuldig uit

Corina: “Wat ook heel belangrijk is: ga met iemand die dezelfde interesses heeft als jij. Sanne en ik zijn bijvoorbeeld dol op proeven, dus wij brengen de meeste tijd door in de foodhal. Alles proberen! We slaan ook altijd ruim in. Het leuke is dat je op de Huishoudbeurs vaak producten tegenkomt die nog niet in de supermarkt te koop zijn. Die kom je dan later ineens tegen.”

4. Neem geen, ik herhaal géén, trolley mee

Veel mensen noemen het als tip, maar Corina en Sanne zijn er niet erg enthousiast over. “Je rijdt met zo’n ding voortdurend over de voeten van andere mensen”, zegt Sanne. “Het is gewoon te druk om daar allemaal met een trolley rond te lopen. Bovendien: er zijn plekken waar je je tassen kunt afgeven. Wij slaan eerst in, in de foodhal, en geven onze tassen vervolgens af. Daarna gaan we over de rest van de beurs struinen.”

5. Waak voor impulsieve aankopen

Je moet sterk in die makkelijke schoenen staan, wil je zonder aankoop de Huishoudbeurs verlaten. “Op zich is dat niet erg, want er zijn geweldige producten te koop”, vindt Corina. Ze noemt de onverwoestbare stijltang die Sanne ooit kocht, maar ook de wimperverlenger met vezeltjes (wutt?)  en de wimperkrultang op warmte. Toch zijn er ook legendarische miskopen. “De handnaaimachine”, roepen ze in koor. “Een superhandig ding, maar we weten allebei niet meer hoe hij werkt”, lacht Corina. “En wat dacht je van de aardappelspiraalmaker?”, grijnst Sanne. “Die jongen die het ding demonstreerde, deed het in een handomdraai en mij lukte het daar ook om met dat ding spiralen van aardappels te maken. Thuis kreeg ik het niet meer voor elkaar. En bovendien: waarom zou je eigenlijk?”

6. Geniet ervan

Boven alles: geniet ervan. Petra IJmker verzekert me dat dat ook mij zal lukken. “Er zijn dit jaar weer zo ontzettend veel leuke activiteiten en artiesten. Ik kan ze onmogelijk allemaal noemen, maar een greep: Maroeska van Heel Holland Bakt is er, je kunt geweldige workshops volgen, bijvoorbeeld ‘KonMari je kleding’ door Camila Valim, volgens de Marie Kondo opruimmethode. De eerste zaterdag is er een Fashion Vintage Sale met BN’ers. Op dinsdag gaat Wild Pig wijnen samen met de bezoekers een nieuwe wijntaal creëren, dat is ook zo leuk. En het Plein der Lusten is natuurlijk spannend. Met onder meer een echte peepshow en de erotische VR Experience met Mr. Grey in de hoofdrol.”