fbpx

Eilandhoppen op de Wadden: wat kun je er doen?

Eilandhoppen is een heerlijke manier van vakantie vieren. Wat je krijgt: een verscheidenheid aan indrukken in één vakantie. Je denkt bij eilandhoppen misschien vooral aan de Portugese Azoren, de Griekse Cycladen of de Schotse Hebriden. Zeker een trip waard, maar het kan ook gewoon in Nederland. Welkom op onze eigen Wadden.

Lees ook
5 x verrassende stedentrips in eigen land

Eilandhoppen op de Wadden

Wandelen en fietsen

Onze Waddeneilanden – Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – hebben van alles te bieden: prachtige natuurgebieden, brede stranden, fraaie duinen, de welbekende vuurtorens, pittoreske dorpjes en grazende schaapjes op de dijk. Wat de Waddeneilanden extra speciaal maakt, zijn de vele wandel- en fietspaden. Hierdoor kun je ze fijn sportief verkennen. Onderweg aan een pauze toe? Dan pak je een terrasje in een van de dorpjes, of breng je een bezoek aan een bijzonder museum, een schapenboerderij, strandpaviljoen of galerie. Wacht… nog eventjes rondsnuffelen in dat ene souvenirwinkeltje. Je komt op elk eiland gewoon tijd te kort.

De gevarieerde Wadden 

Het leuke van onze Waddeneilanden is dat ze zo gevarieerd zijn. Elk eiland heeft een eigen sfeer. Texel is, qua reistijd, het dichtst bij. Het is ook het grootste eiland, met de meeste inwoners. Het naastgelegen, autoloze Vlieland is klein en intiem. Er is één dorp en aan de andere kant van het eiland vind je een bungalowpark en een hotel. Schitterende brede stranden en een groot gebied waar je fijn vogels kunt spotten. Terschelling biedt misschien wel alle eigenschappen van de andere vier eilanden bij elkaar. Het is het groenste en dichtst beboste eiland. Je kunt er geweldig wandelen en fietsen. Het charmante Ameland heeft vier schattige dorpjes. Het eiland is heel geliefd bij kunstenaars vanwege het tot de verbeelding sprekende landschap en de mooie lichtval. Schiermonnikoog is ook autoloos en dus heel erg rustig. Een echt vogelparadijs, en prachtig om te fietsen en te wandelen.

Kiezen hoeft niet

Moeilijk kiezen? Dat hoeft gelukkig niet, want je kunt ze allemaal zien en ervaren! Omdat de Waddeneilanden vrij dicht bij elkaar liggen, ben je relatief weinig tijd kwijt met van het ene eiland naar het andere varen. Maar hoe gaat dat hoppen in z’n werk? Het slimste is: zelf je overtocht regelen. Uiteraard kun je een kant en klare reis boeken, waarbij je ze alle vijf aandoet, maar dit hoppen valt ook prima zelf te organiseren.

Hoppen

Je kiest je startpunt: het eiland waar je je eerste overnachting boekt. Er zijn diverse rederijen en vertrekpunten. In drukke periodes is het wel slim om vooral online te reserveren. Eenmaal op een eiland hop je relatief gemakkelijk naar een naastgelegen eiland. Van mei tot half september zijn er dagvaarten. Per fiets of taxi kun je naar de haven gaan om in te checken, op weg naar je volgende standplaats. Maar let op: in het hoogseizoen is het druk op de Wadden. Dan kun je deze ‘van eiland naar eiland-vaarten’ beter vooraf online reserveren. Sommige eilanden zijn autoloos of zelfs autoluw, dus de auto laat je lekker achter bij de haven. Neem je fiets mee, of huur er eentje.

Dagtochten

Wil je nier per se op elk eiland overnachten en vind je het fijner om vanuit een ‘vaste’ stek de nabijgelegen eilanden te bezoeken? Ook dat kan natuurlijk. In het hoogseizoen zijn er verschillende retourtjes te boeken. Zo kun je bijvoorbeeld een huisje huren op Texel en toch voor een dag naar Vlieland gaan, bijvoorbeeld om zeehondjes te spotten. Als je op Vlieland of Terschelling zit en eens wil ‘gluren bij de buren’, dan is er een leuk betaalbaar eilandhoppen-arrangement. Heen en weer, met fietshuur! Ook een avontuur: de tocht van Ameland naar Schiermonnikoog, langs de prachtige oostkust van Ameland. Je kunt ook inschepen op een historische zeilklipper. Reserveren kan alleen bij VVV Ameland, dus niet telefonisch of online. Hoe leuk is dat?!

Hijs de zeilen!

Voor het ultieme Waddengevoel boek je een waddencruise op zo’n historische klipper die je van eiland tot eiland vaart. Dan ben je lekker actief bezig, maar er is ook voldoende tijd is om de eilanden stuk voor stuk te verkennen.