fbpx

Tour de celeb: interview Leontien van Moorsel

Tour de celeb
Afbeelding: Ⓒ MAX - op de foto: Remco Veldhuis, Anna Yilmaz, Leontien van Moorsel, Nicole Buch, Erik Dijkstra en topsportarts Guido Vroemen

Zelf won ze de Tour de France twee keer. Nu begeleidt oud-wielrenster Leontien van Moorsel in Tour de celeb vier BN’ers die een Touretappe fietsen. Allemaal voor het goede doel: de Nierstichting.

Lees ook:
Win het Tour de France bordspel

Interview Leontien van Moorsel

1. Wat is ‘Tour de celeb’?

“Een programma waarin BN’ers de zwaarste etappe van de Tour de France rijden om donateurs te werven voor de Nierstichting. Dit jaar doen journalist Erik Dijkstra, Heel Holland bakt-winnares Anna Yilmaz, cabaretier Remco Veldhuis en presentatrice Nicole Buch mee. Ik begeleid ze samen met topsportarts Guido Vroemen. Want het is niet niks: een etappe van 135 kilometer met meer dan 4500 hoogtemeters. We kunnen de Lieve Heer tien keer een hand geven, zo hoog gaan we.”

2. Dat klinkt ontzettend zwaar.

“Dat is het ook. Voor mij is het al zwaar, met al mijn fietservaring, dus we vragen nogal wat van de kandidaten. Het zijn allemaal fitte mensen, maar sommigen hebben nog nooit op een racefiets gezeten. We helpen ze door ze te koppelen aan een nierpatiënt. Als je dialyseert moet je elke dag knokken. Dus toen de BN’ers zagen hoe zwaar zij het hebben, ging er een knop om. Gaan wij nu lopen klagen dat we een paar maanden afzien? Dat is niet te vergelijken met wat zij moeten doorstaan.”

3. Hoe heb je ze voorbereid?

“Ze begonnen drie maanden geleden met een fysieke test. Vervolgens kregen ze trainingsschema’s en hadden we een aantal gezamenlijke en individuele trainingen. En via een groepsapp konden ze allerlei vragen stellen. Bijvoorbeeld wat je moet doen tegen zadelpijn. Zo droeg Remco een wielerbroek met een onderbroek eronder. Dan rijd je dus je billen kapot. Je moet alleen een wielerbroek dragen. Maar dan voelde hij zich zo naakt.”

4. Had je nog meer tips, als ervaren wielrenster?

“Doe veel duurtrainingen, dan raakt je lijf gewend aan lang op de fiets zitten. En in de bergen is doseren heel belangrijk. Bergop rijden is hetzelfde als tijdrijden. Als je de eerste kilometers heel hard gaat, klap je daarna in elkaar. Mentaal heb ik maar één tip: denk aan je nierpatiënt. Dat doe ik ook, want uiteraard fiets ik mee.”

5. Hoe was het om weer een etappe te rijden?

“Het was evengoed zwaar. Mensen vergeten weleens dat ik bijna vijftig ben. Maar het was ook prachtig om eindelijk om me heen te kunnen kijken naar de mooie omgeving. Daar had ik geen tijd voor toen ik professioneel wielrende. Toen zag ik alleen maar sterretjes en een hartslag van tweehonderd op mijn metertje.”

Tour de celeb, donderdag 25 juli om 20.30 uur, Omroep MAX, 20.30

Lees ook:
Ga toch fietsen, vooral na je 50ste