fbpx

Vanavond op tv: We zijn er Bijna!

Martine van Os We zijn er Bijna!
Afbeelding: Ⓒ MAX

Martine van Os trekt in We zijn er Bijna! met caravans en campers over de Balkan. ‘De deelnemers vallen liever dood neer op reis dan een dag te lang achter de geraniums te zitten.’

Lees ook:
Video van de dag: handdoekje leggen bij het zwembad

We zijn er Bijna!

1. Is dit een intensief programma om te maken?

“Ja zeker, ik ga altijd de volle vijf weken mee. Ik slaap zelf niet in een caravan, maar wel in een huisje op de camping of in een hotel zo dichtbij mogelijk. Het is dus opstaan en hup de camping op. Dat is best intensief, maar het kan niet anders. We verzinnen er niets bij, het is wat het is. Je moet er dus altijd zijn om niets te missen.”

2. De sfeer lijkt bijna altijd goed. Verrassend.

“In de negen jaar dat ik dit programma maak, vochten mensen elkaar nog nooit de tent uit. Het is altijd gemoedelijk. Campingmensen nemen het leven zoals het is. Ze zijn niet oordelend. Het is fascinerend dat mensen met zulke verschillende achtergronden, van chirurg tot melkboer tot leerkracht, het zo leuk hebben samen.”

3. Dit jaar gaan jullie naar de Balkan. Was dat bijzonder?

“Ik vond het verrassend mooi. Je ziet nog wel overal sporen van de oorlog. Verlaten huizen, of gebouwen met kogelgaten. Maar de bewoners zijn vriendelijk en van zins om er iets van te maken. Qua natuur zijn het mooie landen. Heel afwisselend ook. We gingen van sneeuw naar 37° C. Hoog in de bergen vind je prachtige ongerepte gebieden. Je hebt er ook veel onverharde wegen en wegen waar geen twee auto’s naast elkaar passen. Het was vaak hogeschoolcaravanrijden.”

4. Wat vond je minder?

“Ik was in shock over Dubrovnik, een prachtig stadje, maar zó druk. Elke dag arriveren bussen vol toeristen en cruiseschepen met tienduizenden mensen aan boord. Daar had ik soms het gevoel dat de wereld in een pretpark is veranderd.”

5. Waar geniet jij het meest van?

“Van de uitgesproken types. Dit jaar hebben we er opvallend veel. Gaby bijvoorbeeld, die nooit een blad voor de mond neemt. Zij zorgde voor twintig pleegkinderen en brengt een enorme bak liefde mee. En Egbert en Janny, die een boerenbedrijf runden. Vrolijke mensen met een boeiend levensverhaal. Zij deed vroeger van alles voor prinses Beatrix, bijzonder. De oudste reiziger is 85 en doet nog aan alles mee. De deelnemers vallen liever dood neer op reis dan een dag te lang achter de geraniums te zitten.”

6. Bellen mensen Omroep MAX omdat ze mee willen?

“Ja, dat gebeurt veel, maar zo werkt het dus niet. Dit programma draait niet om mensen die op tv willen. Juist daarom gaan we met een bestaande reis mee. Ze horen pas dat wij erbij zijn als ze boeken, dan kunnen ze nog kiezen of ze het zien zitten. Als mensen na een gesprek met mij in hun caravan liggen te woelen over wat ze hebben gezegd, dan zenden we het niet uit. Dat gebeurt eigenlijk nooit, maar het is wel de manier waarop we dit programma maken. En er mag zeker gelachen worden, maar nooit óm elkaar, altijd mét elkaar.”

We zijn er Bijna!, maandag 22 juli om 21.15 uur, Omroep MAX, NPO 1

Lees ook:
Video van de dag: dit is hoe turbulentie werkt