fbpx

Zomers dagje uit met je kleinkind: 5 tips

dagje uit kind

Het is eindelijk lekker weer en de kleinkinderen komen logeren. Natuurlijk doen jullie een spelletje of bakken jullie koekjes, maar hoe voorkom je dat de verveling toeslaat? Vijf tips voor een gezellig dagje uit in eigen land.

Lees ook:
5 gratis uitjes met kleinkinderen: activiteiten om te doen

Zomers dagje uit met je kleinkind: 5 tips

dagje uit 2 strand

1. Blotevoetenpad

De laatste jaren zijn er door het hele land steeds meer blotevoetenpaden bij gekomen. Een heerlijk zomers dagje uit voor iedereen: lekker buiten, lekker voelen! Zijn de kinderen nog erg klein, dan is een kort pad natuurlijk geschikter. Grotere kinderen kunnen al hun energie kwijt op een wat langer traject, waarbij hun voeten kennismaken met allerlei soorten ondergronden: van zacht gras, fijn zand, grind, schelpen tot houtsnippers. En bij een béétje blotevoetenpad ontbreekt de blubber niet: lekker glibberen! 

Niet vergeten mee te nemen: handdoek voor na het afspoelen van de voeten en schone sokken (je weet maar nooit…).

2. Bootje varen

De omgeving ziet er verrassend anders uit vanaf het water, of je nou de natuur ingaat of de stad. Kinderen vinden het heerlijk, zo’n zomers dagje uit op het water; met een beetje geluk kunnen ze zelfs nog even een duik nemen. Maak het jezelf makkelijk en boek een rondvaartboot, waarbij een gids van alles vertelt over de omgeving. Of reserveer een motor- of fluisterboot, neem een picknickmand mee en ga op avontuur. Wie weet kan je kleinkind zelf even aan het roer zitten!

Let op: reserveer ruim van tevoren om zeker te zijn van een zitplaats of boot!

3. Dagje naar het strand

Weer of geen weer: het strand is al-tijd goed. Zwemmen, schelpjes verzamelen of zandkastelen bouwen: kinderen vermaken zich altijd aan zee. Zoek een plek dicht bij de branding zodat je ze goed in de gaten kunt houden, trakteer ze op een ijsje en maak er een heerlijke dag van. Is het fris en waait het hard? Maak een strandwandeling en zorg daarbij dat je op de heenweg wind tegen hebt. Trakteer de kinderen op iets lekkers bij een strandpaviljoen. Op de terugweg helpt de wind vermoeide kinderen snel terug!

Mee in de tas: zonnebrand, strandbal, emmer en schepje, zwembandjes.

4. Museum of dierentuin

Toch een voordeel van deze coronatijd: nergens zijn er overvolle plekken, lange rijen en dito wachttijden. Een nadeel: door het aantal beperkte plaatsen zijn musea en dierentuinen al snel vol. Wees dus snel en reserveer een dag en tijdsslot. Tip: musea organiseren tijdens de zomervakantie vaak een extra activiteiten voor kinderen. Ook zijn ze soms langer geopend. In verschillende dierentuinen in Nederland zijn weer dieren geboren, leuk om op kraambezoek te gaan.

5. Buitenspeeltuin mét terras

Wát een uitvinding: buitenspeeltuinen met een groot terras erbij. Zodat jullie, van achter een kop koffie of thee, de kleinkinderen goed in de gaten kunnen houden. Er zijn veel van dit soort speeltuinen te vinden; sommige wat kleiner en overzichtelijker, andere juist groter en aangevuld met bijvoorbeeld een maisdoolhof of kinderracebaan. Hier een overzicht van de leukste buitenspeeltuinen. En natuurlijk mogen opa en oma zelf ook best wel even op de schommel! Genieten maar!

Lees ook:
5 gratis uitjes met kleinkinderen: activiteiten om te doen