fbpx

Belastingaangifte doen, of om uitstel vragen?

belastingaangifte uitstel

De coronamaatregelen kunnen hulp bij de belastingaangifte lastig maken. Gelukkig is het mogelijk om uitstel te vragen tot 1 september. Doe dat wel vóór 1 mei. 

‘Belasting terugvragen heeft geen haast, dat kan tot vijf jaar na afloop van het belastingjaar’

Een uitstelformulier aanvragen

De coronabeperkingen kunnen de belastingaangifte lastig maken. Voor mensen die gewoonlijk hulp krijgen bij een servicepunt in een wijkcentrum of bibliotheek, kan het verstandig zijn om uitstel aan te vragen. Wie dat doet voor 1 mei krijgt uitstel tot 1 september 2021. Download op Mijn Belastingdienst het uitstelformulier of vraag het telefonisch aan via de BelastingTelefoon: 0800-0543 (gratis). Het kan even duren voordat u iemand aan de lijn krijgt, maar houd uw BSN (burgerservicenummer) bij de hand. De Belastingdienst stuurt binnen drie weken een brief met de bevestiging. 

Tijdig een afspraak maken

Normaliter biedt de Belastingdienst ook hulp bij het invullen van aangiftes. Wie daarvan dit jaar gebruik wil maken, kan via de BelastingTelefoon een afspraak maken. U komt op een wachtlijst totdat het regiokantoor in uw omgeving weer bezoek mag ontvangen.

DigiD niet uit handen geven

Helpt iemand u bij de aangifte? Geef uw DigiD liever niet uit handen, maar machtig deze persoon. Via ‘DigiD Machtigen’ kunt u met uw eigen DigiD een machtigingscode downloaden. De code is ook telefonisch aan te vragen via de DigiD-helpdesk 088-123 65 55 (lokaal tarief). Houd er rekening mee dat het een week kan duren voordat de post de code thuisbezorgt. Mensen die voor hun aangifte van 2019 al iemand DigiD-gemachtigd hebben, ontvangen voor de aangifte 2020 vanzelf een nieuwe machtigingscode. 

Geld terugvragen binnen vijf jaar  

Als u geen aanslagbiljet ontvangt, gaat de Belastingdienst er vanuit dat u geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Het kan slim zijn – en geld opleveren(!) – om dan toch aangifte te doen. Ziektekosten en giften aan goede doelen met de Anbi-status kunnen bijvoorbeeld leiden tot belastingteruggave. Giften van het afgelopen jaar zijn waarschijnlijk gemakkelijk terug te vinden in bankafschriften. Door corona is er immers nauwelijks aan de deur gecollecteerd. Niet het totale bedrag dat u in 2020 hebt overgemaakt is aftrekbaar: als drempel geldt 1 procent van het verzamelinkomen uit box 1, 2 en 3. Is dat bijvoorbeeld € 10.000, dan is de drempel € 100. Het bedrag daarboven kunt u aftrekken. Mooi meegenomen, belasting terugvragen heeft geen haast. Het kan tot vijf jaar na afloop van het belastingjaar door alsnog aangifte te doen.

Uitgaven aan zorg optellen

Heeft u het afgelopen jaar veel uitgegeven aan zorg die buiten het eigen risico van de zorgverzekering valt? Zoek dan de nota’s bij elkaar en bereken of u boven het drempelbedrag zit. Voor mensen die minimaal 1,65 procent van hun inkomen hebben uitgegeven aan onverzekerde zorg, zijn medische uitgaven aftrekbaar. Denk daarbij niet alleen aan medicijnen en hulpmiddelen, maar ook aan uitgaven voor bijvoorbeeld een dieet. Als het maar voorgeschreven is door een arts of diëtist. Ook vervoerskosten naar een dokterspost of ziekenhuis mogen worden afgetrokken. Voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt, is deze aftrekpost extra gunstig: ze mogen het bedrag voor de uitgaven vermenigvuldigden met 2,13.  

Wat kost een belastingaangifte door een deskundige?

Per belastingadviseur kan het tarief sterk verschillen, maar reken bij een simpele aangifte inkomstenbelasting voor een persoon op minimaal 50 euro, inclusief btw. Bij een koophuis en veel aftrekposten loopt de prijs op. Bij een huisbezoek komen er voorrijkosten bij. Samen met buren een afspraak maken voor een consult thuis, kan geld besparen. Of oefen met de instructies op Belastingdienst.nl en probeer het zelf: zoek naar ‘Online aangifte doen in 4 stappen’. U kunt het aangifteformulier risicoloos telkens opnieuw invullen, totdat u besluit het te verzenden.

Tekst: Maria Aarts, met medewerking van: Batenburg Advies