fbpx

Belastingaangifte: ken jij deze aftrekposten?

De Belastingdienst is tegenwoordig zo aardig je aangifte inkomstenbelasting voor een groot deel al in te vullen. Maar wat als je persoonlijke omstandigheden veranderd zijn?

Dienstverlening van de Belastingdienst: je krijgt een alvast gedeeltelijk ingevuld aangiftebiljet toegestuurd. De cijfers die daarin staan, zijn natuurlijk gebaseerd op wat er bij de Belastingdienst bekend is. Het gaat over 2017, terwijl je aangifte doet over 2018. Best kans dat er in jouw leven in 2018 het een en ander veranderd is. Dat kan betekenen dat je minder belasting hoeft te betalen. Er zijn aftrekposten die lang niet iedereen kent en waarvan de Belastingdienst niet kan weten dat je er mogelijk voor in aanmerking komt.

Aftrekpost 1: Je kreeg met ziektekosten te maken

Ellendig genoeg, maar mogelijk kan de Belastingdienst de pijn iets verzachten. Ziektekosten zijn aftrekbaar, voor zover deze niet zijn gedekt door je zorgverzekering of onder het eigen risico van die verzekering vallen. Dan kun je die kosten aftrekken voor jezelf, je fiscale partner, kinderen jonger dan 27 jaar, je inwonende zorgafhankelijke ouders, broers en zussen en tot je huishouden behorende ernstig gehandicapte personen van 27 jaar of ouder.
Maar! Er geldt een niet-aftrekbare drempel. Die afhankelijk is van je drempelinkomen. Dat is de optelling van je inkomen in box 1, 2 en 3, vóór aftrek van de persoonsgebonden aftrekposten. Als je drempelinkomen in 2018 minder dan € 7.647 was, dan is je drempel voor aftrek ziektekosten € 131. Voor mensen met drempelinkomen tussen € 7.647 en € 40.619 is het niet aftrekbare bedrag 1,65% van dat inkomen. Voor wie een hoger inkomen heeft, geldt een drempel van € 670 plus 5,75% van het bedrag boven € 40.619.

Aftrekpost 2: Je hebt andere zorgkosten gemaakt

Onder dat begrip ziektekosten vallen ook zorgkosten. Denk aan extra gezinshulp (schoonmaak, boodschappenhulp), vervoerskosten voor ziekenbezoek, dieetkosten en zelfs batterijen voor een gehoorapparaat. De lijst is lang en de regelingen zijn ingewikkeld. Kijk op de website van de Belastingdienst onder zorgkosten. Ze kunnen een aftrekpost opleveren.

Aftrekpost 3: Je bent gescheiden

Ben je in 2018 gescheiden? Dan is de eventuele partneralimentatie die je betaalt aftrekbaar. Maar alleen als er een ‘convenant’ is, een schriftelijke afspraak waarin staat dat er volgens een vast stramien alimentatie aan de ex wordt overgemaakt. Af en toe de ex iets toestoppen levert geen aftrek op. Sinds een paar jaar is alimentatie in verband met de kinderen niet meer aftrekbaar. EN: de ex die alimentatie ontvangt, moet dat bedrag bij haar/zijn belastbaar inkomen optellen.

Aftrekpost 4: Je bent gaan studeren

Als je in 2018 aan een studie begonnen bent, kunnen de kosten daarvan een aftrekpost opleveren. Tenminste, als die studie ertoe dient je vakkennis op peil te houden, of als die opleiding op een nieuw beroep gericht is. Géén aftrek als je in dit verband een laptop koopt. Ook niet als je studie door je werkgever betaald wordt. Ook hier geldt weer zo’n drempelbedrag: € 250.

Aftrekpost 5: Reiskosten

Ga je van en naar je werk met het openbaar vervoer zonder dat je kosten daarvan (helemaal) vergoed krijgt? Dan is er een aftrekpost als de afstand meer dan 10 kilometer bedraagt.

Ook de Belastingdienst zelf vindt dat de regelgeving veel te ingewikkeld is geworden. Een site die je kan helpen bij je aangifte is mijnbelastingdienst.nl.