fbpx

Bitcoin: wat is het precies?

Je hebt vast ooit gehoord van ‘bitcoin’. De bitcoin schijnt onze economie positief op z’n kop te gaan zetten. Voor veel mensen is het zo ver van hun bed, dat zij nog niet de moeite hebben genomen om er meer informatie over op te zoeken. Grote kans dat je slimme (klein)zoon een deel van zijn spaargeld in de bitcoin stopt. Toch wel fijn als je dan een beetje weet wat het inhoudt. Wij proberen je het enigszins in jip-en-janneketaal uit te leggen.

Lees ook:
6 budgettips om geld te besparen

Wat is ‘bitcoin’ precies?

Virtueel geld

De bitcoin wordt vaak uitgelegd als virtueel geld of als een digitaal betalingssysteem. Bitcoin is niet te verkijgen in biljetten of munten en heeft één valuta die over de hele wereld geldt.

Nooit inflatie

De bitcoin kan niet bijgedrukt worden zoals dat bij euro of dollar wel kan. Er zal dus nooit een onvoorspelbare geldstroom of inflatie ontstaan. Er is een maximaal aantal bitcoin, namelijk 21 miljoen. Om ze vrij te krijgen, moeten ze “gemined” worden; een computer dient een ingewikkelde berekening op te lossen waardoor 1 bitcoin vrij komt. Vergelijk het met mijnwerkers die op zoek zijn naar goud en winst hebben zodra ze het goud hebben gevonden.

Minder bureaucratie

Geld bestaat om handel te kunnen drijven. Handel is door de eeuwen heen complex geworden. Iedereen handelt met iedereen, wereldwijd. Al die handel wordt geadministreerd in boekhoudingen. Die boekhoudingen worden bewaakt door betrouwbare derde partijen, die onze transacties mogelijk maken en goedkeuren. Denk aan overheden, banken, accountants en notarissen. De komst van de bitcoin bespaart deze partijen een heleboel werk.

Gezamenlijke controle

De bitcoin-software stelt namelijk een netwerk van computers in staat om via internet één gezamenlijke boekhouding bij te houden. Dit openbaar digitaal netwerk heet de ‘blockchain’. In de blockchain staan alle transacties met bijbehorende data, tijden en saldi. Alle transacties zijn voor iedereen inzichtelijk en worden door duizenden computers gecheckt. Alles blijft echter wel anoniem. Wanneer er een transactie niet klopt of wordt gewantrouwd, wordt deze afgekeurd en niet opgenomen in het grote digitale boek.

Programmeerbaar geld

Door de bitcoin kan een bedrijf meer controle houden op de uitgaven. De budgetten voor salaris, machines, materialen en onderhoud kunnen geprogrammeerd worden in de bitcoin. Het geld wordt als het ware geoormerkt, zodat het niet aan andere zaken uitgegeven kan worden.

Bitcoin als bedreiging

De bitcoin is erg nieuw en zeker nog niet wereldwijd omarmd. Ook banken en overheden zijn huiverig (of eigenlijk bang), omdat zij door het nieuwe betalingssysteem steeds minder functie dreigen te krijgen. 

Geen paniek. Ons ruilmiddel zal echt niet van de ene op de andere dag veranderen van euro naar bitcoin. Stapje voor stapje bouwen we aan een nieuw financiële systeem waar het karakter van bitcoin bijdraagt aan betrouwbaarheid, efficiëntie en transparantie. 

Lees ook:
6 budgettips om geld te besparen