fbpx

Boodschappenhulp? Zo voorkom je financieel misbruik

boodschappen financieel misbruik

Maak jij gebruik van een boodschappenservice door een familielid? Of andersom, doe jij de inkopen voor een ander? Hoe vaak ben je in de verleiding gekomen om je eigen boodschappen ook even met dezelfde pinpas af te rekenen? Dagelijks worden ouderen slachtoffer van financieel misbruik. Zo voorkom je het!

Lees ook:
Mobiel bankieren via de app: is dat veilig?

Financieel misbruik

Financieel misbruik gaat vaak geleidelijk aan. Het begint vaak met een onschuldig tientje en kan toenemen naarmate de dader merkt dat het slachtoffer het geld kan missen en niets merkt of meldt. Het komt ook voor dat mensen die de dupe worden van financieel misbruik zich schamen en het aan niemand vertellen. Vaak zijn deze mensen afhankelijk van degene die hun boodschappen doet en laten ze het maar (te lang) gebeuren.

financieel misbruik

Verschillende soorten financieel misbruik

Financieel misbruik gebeurt op verschillende manieren. Bij de meeste misbruikgevallen gaat het om diefstal: waardevolle spullen in huis worden meegenomen of uit een volle portemonnee verdwijnt geld in eigen broekzak. Bij andere gevallen wordt er misbruik gemaakt van een bankrekening of machtiging of regelen familieden de geldzaken, wat voor het slachtoffer meestal niet uitwerkt in zijn voordeel.

Zo voorkom je financieel misbruik

bankzaken misbruik

1. Houd overzicht

Beheer je eigen geldzaken dan zo lang mogelijk. Als dat om gezondheidsredenen niet meer gaat, zorg er dan voor dat je overzicht houdt. Vraag na iedere keer boodschappen het bonnetje voor de administratie.

2. Leer internetbankieren

Lukt het je nog niet om via internet of je smartphone je bankzaken te beheren? Leer het dan! Als je het internetbankieren eenmaal onder de knie hebt, kun je heel gemakkelijk en overzichtelijk je inkomsten en uitgaven controleren en waar en hoelaat je boodschappen zijn afgerekend. 

3. Stel een laag daglimiet in

Geef je pinpas en pincode liever niet aan iemand anders. Wanneer dit noodzakelijk is, omdat iemand anders je boodschappen doet, stel dan een lagere daglimiet in op je bankpas, van bijvoorbeeld 25 euro. Of laat een aparte bankrekening aanmaken waar je elke maand het boodschappengeld op stort.

4. Zet ‘rood staan’ uit

Zorg dat je op je bankrekening niet tijdelijk op rood kunt staan. Hierdoor voorkom je dat de dader onopgemerkt meer uitgaven kan doen dan is afgesproken. Houd de vinger aan de pols!

5. Scherm je spaarrekening af

Doet een familielid je bankzaken? Regel dan met de bank dat (het saldo van) je spaarrekening niet zichtbaar is en dat diegene bij het inloggen alleen inzage heeft in de betaalrekening.

Lees ook:
Een Tikkie sturen: zo simpel is het