fbpx

Een kind onterven: hoe zit dat eigenlijk?

familie kind onterven

Een kind onterven is geen makkelijk besluit. Toch komt het binnen de rechtbankmuren steeds vaker voor. Als het jou betreft, kun je maar beter goed voorbereid zijn. We spraken Marilijne Maas van notariskantoor Teeuwen die het ons wat beter kan uitleggen.

Lees ook:
Pas op met een erfenis

Een kind onterven: Hoe zit dat?

Stel je voor, een ouder heeft 3 kinderen: Joop, Piet en Klaas. Deze ouder vindt dat één van de kinderen, bijvoorbeeld Joop, eigenlijk niets moet krijgen om een bepaalde reden. De ouder gaat dan naar de notaris toe en maakt een testament waarin hij Joop en zijn afstammelingen onterft; het kind is niet langer erfgenaam en hoeft niet eens van het overlijden op de hoogte gebracht te worden. 

Kindsdeel

Toch kunnen kinderen niet helemaal onterfd worden. Je hebt als kind altijd recht op de legitieme portie, het ‘kindsdeel’. Het kindsdeel is het minimum deel waar het kind recht op heeft, namelijk de helft van het geldbedrag dat het kind eigenlijk zou hebben gekregen als het gewoon erfgenaam zou zijn geweest. In Joop’s geval zou dat de helft van 1/3 zijn. Alle nagelaten goederen zijn eigendom van de niet-onterfde kinderen. Dus de inboedel, de auto en/of het huis zijn voor Piet en Klaas.

kind onterven

Opeisen

Let op: als (onterfd) kind heb je vijf jaar de tijd om de legitieme portie op te eisen. Doe je dit op tijd, dan zijn je niet-onterfde broers en zussen, in welke financiële staat dan ook, verplicht om het gelddeel te betalen. Doe je dit niet, dan vervalt het recht en heb je geen poot meer om op te staan. Raadpleeg voor zulke situaties altijd een advocaat voor persoonlijk advies. Maar het beste advies voor nu: zorg ervoor dat het nooit zo ver hoeft te komen.

Lees ook:
Familieruzies: zo los je ze op