fbpx

Hoe voorkom je schulden?

geld lenen

Als je inkomen om welke reden dan ook terugloopt, bestaat het risico dat je in de schulden verzeild raakt. Over elke schuld moet rente betaald worden, waardoor je financiële situatie verder verslechtert. Een paar tips.

Nadenken

“Voorzichtigheid is de moeder der wijsheid”, ken je die uitdrukking nog? Is misschien wel iets om in je oren te knopen als je schulden wilt vermijden. Je kunt natuurlijk wel helemaal ‘bij de tijd’ zijn en blijven, maar wees kritisch en voorzichtig. Hoor je bijvoorbeeld over de allernieuwste smartphone, denk dan niet meteen: die moet ik ook. Aankopen goed overwegen is geen verkeerd advies. Want zo’n smartphone is niet goedkoop. Als je hem niet in een keer koopt, maar opneemt in je abonnement, ga je feitelijk een lening aan. Die wordt vervolgens bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel als schuld genoteerd.

Op afbetaling

Zo’n nieuwe telefoon koop je volgens de wet eigenlijk op afbetaling. Dat betekent dat je ook rente betaalt, een (vaak hoge) kostenpost. Elk onderzoek (ook van bijvoorbeeld het Nibud, Nationaal Instituut Budgetvoorlichting.) wijst uit dat welke vorm ook van afbetaling per saldo peperduur uitpakt. Het beste advies is dus: koop nooit iets op afbetaling.

Creditcard

Als je in een restaurant met je creditcard betaalt, ga je in principe ook een lening en dus een schuld aan. Een makkelijk betaalmiddel, maar wat als de bank die betaling blokkeert? Misschien was er even sprake van rood staan op je bankrekening. Kan gebeuren. Een mislukte betaling kan er in een enkel geval toe leiden dat je ‘negatief’ en dus als schuldenaar genoteerd wordt bij dat BKR.

Leg geld opzij

De meeste mensen hebben wel een spaarpotje. Maar dat is bij onvoorziene uitgaven sneller leeg dan je denkt. Je wasmachine stopt ermee; de nieuwe kost een paar centen. Naast je spaarpot die je het liefst intact houdt, zou je nog een apart potje ‘onvoorzien’ opzij moeten zetten. Opdat je van het huwelijk van je kind een echt feest kunt maken, zonder een beroep te hoeven doen op je spaargeld. Bijvoorbeeld.

Overleg met je kinderen

Op de consumenten- en financiële markt gaan de ontwikkelingen razendsnel. Waarom zou je bijvoorbeeld de nieuwste ‘gadget’ willen hebben? Waaraan mogelijk een onvermoede schuld vastzit? Het kan nooit kwaad om altijd eerst met je (klein)kinderen te overleggen. Een nieuwe generatie die snapt wat de attractie van nieuwe producten is en die – als het goed is – ook iets weten van de soms verborgen financiële consequenties van een aankoop.

Hulp ‘van buiten’

Je kunt ook denken: laat ik mijn familie niet lastigvallen. Of je hebt geen familie. Hoe je situatie ook is, je zou ter voorkoming van schulden altijd kunnen overwegen alvast een vertrouwenspersoon te benoemen. Iemand die van de financiële hoed en de rand weet en je concreet adviseert bij onvoorziene uitgaven. Zo iemand kun je officieel aanstellen als gevolmachtigde via een levenstestament bij de notaris.

De notaris kan je in contact brengen met betrouwbare en deskundige mensen. Handig, want ook in een latere fase kun je op hen altijd beroep blijven doen.