fbpx

Lekker doorwerken na je pensioen

doorwerken na je pensioen

Je bent 67 jaar en mag van een heerlijk pensioen gaan genieten. Wat ga je doen? Veel reizen, meer oppassen, lekker sporten of… werken? Louise Bon en Harry Duivenvoorden vertellen waarom zij met veel plezier nog dagelijks aan het werk gaan.

Pensioen? Zij werken gewoon door

louise Bon

Louise Bon (74) werkt in het onderwijs

Louise Bon (74): ‘Ik werk al mijn hele leven in het onderwijs, nu al 51 jaar. Ik ben gestart in het basisonderwijs en werk nu al dertig jaar als lerares Nederlands in het voortgezet onderwijs. Ik vind kinderen leuk, ze zijn zo oprecht en eerlijk. En ze houden me bij de tijd, ik ken alle straattaal, hoor! Natuurlijk, pubers kunnen heftig uit de hoek komen, maar daar weet ik wel raad mee. Ik word vaak gevraagd voor de pittige klassen.

Toen ik 65 werd, ging ik met pensioen. Eigenlijk had ik nog best willen doorwerken, maar ja, je wordt min of meer gedwongen om te stoppen. Ik heb een paar maanden thuis gezeten, maar dat vond ik eigenlijk niks. Dus al vrij snel besloot ik weer wat te gaan doen. Waarom ook niet? Ik ben gezond. Thuis ga ik toch te veel op de bank zitten en ga ik dingen uitstellen. Het klinkt gek, maar hoe harder ik werk, hoe meer ik thuis ook doe.

Ik werk nu 3 à 3,5 dag in de week via een uitzendbureau op een middelbare school, ik geef les aan 3 mavo-klassen. Ik wil dit blijven doen zolang het kan. Natuurlijk merk ik aan sommige dingen wel dat ik ouder word, ik vergeet bijvoorbeeld sneller namen. En ik ben niet heel goed met computers. Toch zorg ik dat ik de basisvaardigheden onder de knie heb die ik nodig heb voor mijn werk.

De kinderen vragen wel eens aan me waarom ik nog steeds voor de klas sta. “U bent toch al lang met pensioen?”, vragen ze me dan.  “Natuurlijk”, zeg ik. “Maar ik houd zoveel van jullie, ik kan jullie toch niet alleen laten?”’

Harry Duivenvoorden (71) werkt als chauffeur

Harry Duivenvoorden doorwerken na pensioen

Harry Duivenvoorden (71): ‘Werken betekent voor mij onder de mensen blijven. Ik vind het altijd leuk nieuwe mensen te ontmoeten en een praatje te maken. Daarom past het werk dat ik nu doe zo goed. Ik werk dagelijks vier uur voor een garage, waar ik als chauffeur klanten ophaal of thuisbreng. Ik doe dit nu bijna drie jaar en hoop er nog een tijd mee door te kunnen. Het voelt helemaal niet als werk.

Ik heb mijn hele leven in de entertainment-industrie gewerkt. Eerst in dienst bij Polygram en daarna ben ik gestart als zelfstandig ondernemer; ik ben een van de oprichters van Videoland. We zijn gestart in 1984 met de eerste Videoland-winkel en dat is uitgegroeid tot 240 winkels in Nederland. Ik heb veel en hard gewerkt in mijn leven, maar kijk er met plezier op terug.

In 2004 heb ik de boel verkocht en ben ik met mijn vrouw naar Spanje vertrokken. We waren eind 50 en ik bedacht dat het heerlijk zou zijn daar mijn dagen te slijten. Lekker golfen en van de zon genieten. Dat hebben we 2,5 jaar volgehouden, maar ik merkte dat ik toch liever weer aan de slag wilde gaan. Dus hebben we ons Spaanse huis verkocht en zijn teruggekomen naar Nederland en eenmaal terug ben ik vrij snel aan de slag gegaan. Ik heb het geluk dat ik dit kan doen, ik ben nog altijd gezond. Op deze manier wil ik wel 100 worden!’