fbpx

AOW: nieuwe liefde duur betaald?

aow nieuwe liefde

Kom je op latere leeftijd iemand tegen met wie je een relatie begint? Heerlijk! Maar aan die liefde kunnen soms financiële consequenties verbonden zijn. Want hoe zit het dan met je AOW en/of pensioen?

Lees ook:
Op zoek naar een nieuwe liefde: zo doe je dat

Ingewikkeld

Nog afgezien van de vraag wanneer je nu qua leeftijd voor AOW (Algemeen Ouderdomswet) in aanmerking komt (heikele kwestie in politiek Den Haag), is de regelgeving knap ingewikkeld. Ook en vooral als je al ‘staatspensioen’ (onder premier Drees in 1957 ingevoerd door minister Ko Suurhoff) geniet.

Wat zijn de plannen?

Voorbeeld: ‘Je trekt van Drees’ (zoals een AOW-uitkering destijds en nu nog wel genoemd werd en wordt) en je bent alleenstaand. En dan gebeurt er iets mooi: je krijgt een nieuwe liefde. Wat minder romantisch is dat de uitkeringsinstantie Sociale Verzekeringsbank (SVB) dan graag wil weten: gaan jullie trouwen of samenwonen? Is er een samenlevingscontract?

Getrouwd of samenwonen

Als ongehuwde alleenstaande krijg je 70% AOW. Bij een huwelijk of samenwonen nog maar 50%. Is je nieuwe partner ook AOW-gerechtigd, dan kom je samen dus aan 100%. Maar als de nieuwe ‘vlam’ in je leven nog geen AOW geniet, dan blijft je uitkering op 50%. Wat betreft de AOW ga je er dus op achteruit.

Een LAT-relatie

Ga je samenwonen of kiezen jullie voor een LAT (Living Apart Together)-relatie, en wat als ieder zijn/haar eigen huis heeft en aanhoudt? Voor de wet moeten dat soort zaken tot in de details geregeld worden. Na een trouwerij gaat de SVB er bijvoorbeeld van uit dat je samenwoont. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Bij zo’n LAT-relatie oordeelt de SVB dat je feitelijk samenwoont zodra er sprake is van een ‘gezamenlijke huishouding’. Dat begrip is nader geduid: ‘als beide partners hun hoofdverblijf op hetzelfde adres hebben en als ze voor elkaar zorgen met het huishouden en de kosten ervan.’

Volgens de regels

Twee partners met ieder een eigen woning kunnen hun hoofdverblijf op één adres hebben en dus samenwonen, waardoor ze een lagere AOW-uitkering krijgen. In de praktijk kan een LAT-relatie volgens de regels van de SVB ‘ongemerkt’ uitgroeien tot samenwonen, met alle consequenties van dien. Dit wordt gecontroleerd door de overheid: die zet zogeheten sociale rechercheurs in om te controleren of je nou echt alleen of toch samenwoont.

Je ‘andere’ huis

Dan bestaat er ook nog zoiets als de tweewoningenregeling. Dan hebben twee AOW-gerechtige partners ieder een (huur- of koop)huis. Ze moeten alle kosten over die woning zelf betalen en er vrij over kunnen beschikken. Dus je mag je ‘andere’ huis niet (onder)verhuren, behalve aan je eigen minderjarige kind. Water, gas en elektra mogen niet afgesloten zijn.

Checken

Het is allemaal zo eenvoudig niet. Kijk voor nog meer info op de site van de SVB: Overigens zijn er meestal geen gevolgen voor je eventueel aanvullende pensioen(en) als je op latere leeftijd trouwt of gaat samenwonen. Maar het kan nooit kwaad voor de zekerheid toch even bij je pensioenfonds te informeren.

Lees ook:
Een goede scheiding: moeilijker dan een goed huwelijk