fbpx

Phishingmails nu ook met ‘controleer je wachtwoord’

phishingmails wachtwoord

Verander jij regelmatig je online wachtwoorden? Goede zaak! Maar let wel op: internetcriminelen gebruiken het ‘wachtwoord controleren’ nu ook in hun phishingmails.

Lees ook:
Valse mail? Zó herken je ‘m

Phishingmails lijken bedrieglijk echt

Het lijkt zo betrouwbaar: jouw bank die je attendeert op het feit dat je je wachtwoord hoognodig moet veranderen. Natuurlijk doe je dat, want stel je voor dat iemand jouw wachtwoord hackt… 

Gevoel van veiligheid

Helaas spelen internetcriminelen maar wat handig op ons veiligheidsgevoel in. Steeds vaker versturen zij phishingmails met als onderwerp ‘controleer je wachtwoord’. Wie op de link klikt, komt op een betrouwbaar ogende website terecht. Vervolgens vul je je gebruikersnaam, oude wachtwoord en nieuwe wachtwoord in. Voilà! Je hebt zojuist toegang verschaft tot bijvoorbeeld jouw bankrekening, aan een crimineel.

phishingmails controleren

Je bent niet de enige

Is dit jou overkomen? Een schrale troost is dan dat je de enige niet bent. Uit onderzoek in opdracht van KnowBe4 blijkt namelijk dat 43% van de ontvangers van een dergelijke phisingmails zijn wachtwoord daadwerkelijk aanpast. 

Wees altijd kritisch

Het lijkt er dus op dat we inmiddels bijna iedere e-mail met extra aandacht moeten bekijken voordat we overgaan op actie. Internetcriminelen zijn snel en geraffineerd en helaas zijn ze ons vaak nog te slim af. Wen jezelf daarom aan om kritisch te kijken naar e-mails die je ontvangt van instanties en bedrijven waar jij een product of dienst van afneemt. 

Lees ook:
QR-fraude: zo herken je het én voorkom je het