fbpx

Spaarzegeltjes en Air miles: is sparen ook besparen?

sparen

Het begon allemaal in 1924, toen koffiegigant Douwe Egberts zijn geschenkensysteem introduceerde. Sindsdien kunnen we hier in Nederland massaal sparen bij winkels en merken. Maar is dat sparen wel zo voordelig, en betekent sparen ook besparen? Dat valt vies tegen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Lees ook:
5 x gratis apps om geld te besparen

We zijn dol op sparen

Wist je dat van alle Nederlandse huishoudens 63% Douwe Egberts zegels spaart en dat er jaarlijks nog ruim 2,5 miljoen geschenken worden uitgezocht in hun giftshop? Sparen zit ons dus echt in het bloed, kun je wel stellen. En zeg zelf: het is ook leuk. Je hoeft er in feite niets voor te doen en ‘krijgt’ je punten of zegels gewoon bij je aankopen. Mooi meegenomen dus. Of toch niet?

Sparen vraag om lange adem

De consumentenbond trekt deze gedachtengang in twijfel met een leuk voorbeeld, wederom van de koffiegigant. Je kunt een koffie-glas van DE ter waarde van € 3,99 ook betalen met 800 spaarpunten. Om die 800 punten bij elkaar te sparen moet je 200 doosjes thee, 40 zakken rode koffie van een pond of 40 zakken Senseo-pads kopen. Dat vraagt dus om een lange adem, wil je één glas kopen. Leuk detail dat de Consumentenbond noemt is dat een identiek glas bij Ikea € 0,59 cent kost. Als je koffiepads koopt van een merk dat 1% voordeliger is, bespaar je na 40 zakken ongeveer € 1,64. Waarvoor je twee glazen bij Ikea koopt.

Sparen

Oneerlijke waarde

Naast de bekende koffie- en theezegels sparen we ook massaal Air Miles. Deze punten zijn in te zetten voor korting bij bijvoorbeeld de Albert Heijn, Etos en Praxis. Ook kun je ermee winkelen in de webshop van Air Miles. De consumentenbond waarschuwt echter voor de te hoge prijzen van de producten in deze shop. Ter vergelijking: een bepaalde koptelefoon kost er €60, terwijl diezelfde koptelefoon bij een andere winkel slechts €35 euro kost. Ook betaal je standaard 6 euro verzendkosten, terwijl je in andere online shops maximaal € 4,95 betaalt.

Koopzegels: wel eerlijk

Ten slotte is het nog leuk om de koopzegeltjes aan te stippen, een spaarsysteem dat volgens de Consumentenbond wel eerlijk is. Bijna iedere supermarkt kent wel een koopzegelprogramma. Die zegels spaar je niet gratis maar koop je tegen een vaste waarde. Bij inlevering van een (volle) spaarkaart krijg je het totaal gespaarde bedrag + de rendementswaarde terug. Bij Plus heb je een rendement van 50% op je spaarkaart en de zegels zijn onbeperkt geldig. Bij Albert Heijn is het rendement 6,1%, bij Jumbo en Coop 4%. Dit is dus een waardevaste manier van sparen die, hoewel ‘ouderwets’ nog veel gebruikt wordt.

Samengevat komt het er dus op neer dat spaarprogramma’s hoe dan ook vragen om een forse investering voordat je er wat uithaalt. En dan nog kun je jezelf afvragen of je er daadwerkelijk winst mee behaalt. Benieuwd naar het volledige artikel van de Consumentenbond? Je leest het hier.  

Lees ook:
Besparen: hier is het echt goedkoper!