fbpx

6 dingen die je nog niet wist over je nagels

nagels weetjes

Een nagel is de harde bescherming op de bovenzijde van een vingertop, een teen, een klauw of aan de rand van een hoef. Dit wist je vast nog niet over nagels:

Lees ook:
Handen wassen, goed bezig maar…

alles over nagels

1. Nagels zijn gemaakt van keratine

Menselijke nagels zijn gemaakt van keratine, een eiwit dat ook voorkomt in onze huid en haren. De hoorns van koeien, giraffen en neushoorns, de schild van schildpadden, de balein van een walvis en de hoeven van een paard zijn ook opgebouwd uit keratine. 

2. Je nagels bestaan uit dood weefsel

Je nageloppervlak bestaat uit dood weefsel. Toch lijken nagels te groeien. Dat komt doordat het weefsel wordt opgestuwd door jonge, nieuwe cellen aan de nagelriem. Deze sterven op hun beurt en schuiven dan door. Als je dood bent, stoppen je nagels direct met groeien. Dat de nagels van een overledene toch langer lijken te zijn geworden, komt doordat de huid uitdroogt en strakker gaat staan.

3. De groei van je nagel stimuleren

In de zomer groeien nagels sneller dan in andere seizoenen, onder invloed van meer zonlicht (UV-straling). Vingernagels groeien hierom ook sneller dan teennagels omdat deze meer licht en lucht krijgen. Gemiddeld groeien vingernagels drie millimeter per maand en je teennagels één millimeter. Wil je de groei een handje helpen? Door met je vingers op de tafel te trommelen, zal de bloeddoorstroming gestimuleerd worden en zal de groei ietsje sneller gaan.

4. Twintig procent doet aan nagelbijten

Nagelbijten begint meestal rond de vier jaar en verergert tijdens de puberteit. Veel mensen stoppen met nagelbijten als ze volwassen zijn, maar toch behoudt ongeveer twintig procent van de volwassen Nederlanders deze vervelende gewoonte. Maar zo’n onschuldig knabbeltje kan heel wat tandschade veroorzaken. Nagelbijters kunnen te maken krijgen met afgebroken tanden, verlies van tanden en verschoven kaken. En als je op je nagels bijt en zuigt, worden ze een nóg groter paradijs voor bacteriën. Overgehaald om er eens mee te stoppen?

5. We versieren onze nagels al duizenden jaren

Al duizenden jaren voor Christus brachten vrouwen een mengsel van onder meer Arabische gom, gelatine en bijenwas aan op hun nagels. Door bloemblaadjes te persen konden verschillende kleurtjes gemaakt worden. Toen in 1920 de autolak werd uitgevonden, ging er een belletje rinkelen. Met diezelfde ingrediënten werd ‘onze’ nagellak uitgevonden. Eerst gedragen door de Flapper-girls, later door de Hollywood-sterren. Nu is nagellak niet meer weg te denken uit een vrouwenleven.

6. De langste nagels ter wereld waren samen bijna tien meter

De langste vingernagels ooit gemeten, waren bij elkaar opgeteld 9,85 meter lang. Een record van Amerikaan Melvin Boothe in mei 2009. Bij de vrouwen staat het record op 8,65 meter door de Amerikaanse Lee Redmond. Een jaar na de meting werd Lee slachtoffer van een auto-ongeluk en moest ze afscheid nemen van haar lange nagels. De nagels waren overigens niet de oorzaak van het ongeluk 😉

Lees ook:
Wees wijs, word vies