fbpx

5 redenen waarom we niet bang hoeven te zijn voor 5G

5g bang

De opvolger van ons huidige 4G-netwerk komt er aan: 5G. De komst van dit razendsnelle beloofde internet zaait nogal wat angst en onrust. Blijtijds verzamelde vijf onderzochte redenen waarom we niet bang hoeven te zijn voor 5G.

Lees ook:
Horoscoop: klopt jouw karakter met jouw sterrenbeeld?

Straling is overal

Straling is iets ongrijpbaars. We kunnen het niet met onze bloten ogen zien, en ook niet horen. Straling is overal en we kunnen er niet omheen. Niet alleen de zon en de maan stralen, maar ook je computer, je lamp, je telefoon en je wifi-kastje. Zelfs avocado’s geven straling af én jijzelf ook op een stralende dag!

Hierom hoeven we niet bang te zijn voor 5G

5g zendmast

1. Vergelijk 5G met een nieuwe snelweg

Ons 4G-netwerk raakt vol. Simpelweg door een heleboel verschillende mensen die met steeds meer gadgets gebruik maken van een stukje van het elektromagnetische spectrum. Je kunt 5G vergelijken met een nieuwe baan op een snelweg. De ‘snelweg’ wordt nu vijfbaans, zodat er meer auto’s overheen kunnen of dus eigenlijk meer dataverkeer mogelijk is. De verkeersregels worden ook aangescherpt en er worden meer zendmasten geplaatst.

2. Er komen kleinere lijntjes

5G zit op een nieuw stukje in het spectrum, dat nog niet zoveel wordt gebruikt: de radiogolven leggen kortere afstanden af en kunnen moeilijker door obstakels als gebouwen heen. Niet per se handig voor mobiele telefoons zul je denken, maar daarom worden er verschillende zendmasten door de stad geplaatst. De zendmastdichtheid wordt dus groter, maar het zijn allemaal kleine zendmastjes die zich beter kunnen focussen. Dit zorgt voor een tien keer zo snel internet: sneller streamen, sneller downloaden en zelfs de zelfrijdende auto.

3. Radiogolven 

5G stuurt signalen via radiogolven, net zoals alle andere vormen van communicatie. Radiogolven behoren tot elektromagnetische straling, net zoals zichtbaar licht, uv-straling, magnetrongolven en röntgenstraling: het is een vorm van energie die zich als een golf door de ruimte beweegt. Zie het als golfpakketjes (fotonen) met energie. Hoe meer energie er in één pakketje opgeslagen zit en hoe schadelijker de soort straling. Radiogolven bevatten het minste energie van het elektromagnetisch spectrum, zelfs nog minder dan zichtbaar licht. Zonnebril op dus bij het protesteren!

röntgen straling

4. 5G is niet schadelijk

Straling kun je indelen in ioniserende straling en niet-ioniserende straling. Ioniserend wordt bespempeld als gevaarlijk omdat er in deze straling genoeg energie in zo’n golfpakketje zit om een atoom kapot te maken. Als deze dus in aanraking komen met ons lichaam, kunnen de cellen en zelfs het DNA worden aangetast. Op volgorde van gevaarlijk tot minst gevaarlijk:

Ioniserende straling

  • Gammastraling (bestrijding van kankercellen)
  • Microstraling (magnetron)
  • Röntgenstraling (bij de tandarts of in het ziekenhuis)
  • Frequente UV-straling (extreem veel in de zon of onder de zonnebank)

Niet-ioniserende straling (niet gevaarlijk)

  • Zichtbaar licht (alle kleuren van de regenboog)
  • Infrarood (verwarming)
  • Radiogolven (alle communicatie, waaronder 5G)

In tegenstelling tot de gevaarlijke ioniserende varianten van hierboven is 5G dus niet-ioniserend, niet kankerverwekkend en is het ook niet in staat om het water in je lichaam te koken, zoals de magnetrongolven.

5. Opwekken van warmte

Het enige bewezen effect dat 5G in het lichaam of op de huid kan hebben, is het opwekken van warmte. Het is pas gevaarlijk als de intensiteit zo uitzonderlijk hoog is dat het lichaam opwarmt en dus de lichaamstemperatuur verhoogt. Om gezondheidseffecten door te veel opwarming te voorkomen, gelden er blootstellingslimieten die telkens worden gecontroleerd. Bron: INCIRP

Bron Bright, Anna Gimbrere

Lees ook:
Bitcoin: wat is het precies?