fbpx

5 Tips tegen droge lippen

lippen winter

Droge, schrale of zelfs gesprongen lippen is niet iets waar we naar uitkijken tijdens de wisseling van twee seizoenen. Je lippen moeten vaak weer even wennen aan de nieuwe weersomstandigheden. Hoe kom je eraan? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf? Op naar gezonde, zachte lippen zonder die pijnlijke kloofjes!

Lees ook:
6 groenten die goed zijn voor je huid

droge lippen

De weersomstandigheden

Kou en gure wind hebben stuk voor stuk grote impact op je lippen. Deze weersomstandigheden hebben namelijk een dehydraterend effect, oftewel je lippen drogen uit en voelen daarom strak en trekkerig aan. Hierdoor ga je automatisch meer aan je lippen likken. Niet doen! Omdat het speeksel verdampt, zijn je lippen al heel gauw droger dan voor je eraan likte.

De verwarming

Niet alleen buiten, maar ook bij veel binnen zitten heb je meer kans op schrale lippen. Doordat de verwarming continu brandt, ontstaat er namelijk een warme, vochtarme lucht. Dat heeft een nadelig effect.  Stook daarom niet te hard, lucht voldoende en zet bakjes water op je vensterbank of radiator.

Verkoudheid

Een flinke verkoudheid, waarbij je steeds door je mond moet ademen omdat je neus verstopt zit, is ook killing voor je lippen. Die constante luchtstroom langs je lippen zorgt er namelijk voor dat ze sneller uitdrogen. Bescherm je lippen door ze in te vetten met bijvoorbeeld vaseline. 

Tips tegen droge winterlippen:

Tip 1: Scrubben
Velletjes op je lippen zijn vervelend. Daarbij is het geen fraai gezicht, zeker niet als je lippenstift wilt dragen. Niet gaan pulken, bijten of trekken, maar scrubben, want hiermee verwijder je velletjes met gemak en stimuleer je de doorbloeding. Dit kan bijvoorbeeld onder de douche met een ruwe washand of zachte tandenborstel. Een huis- tuin en keuken tip: Maak je vinger nat, doop hem in de suiker en scrub zo je lippen. Kristalsuiker heeft hiervoor een iets te grove structuur; basterdsuiker is hiervoor meer geschikt. Let op: Zijn jouw lippen al gesprongen, dan is scrubben echt te pijnlijk en moet je ‘liever’ zijn voor je lippen.

Tip 2: Honing
Een natuurlijk wondermiddeltje dat prima helpt is honing. Breng het een aantal keer per dag aan en je zult zien dat je lippen enorm opknappen. En we hebben in onze provisiekast nog een product gevonden dat je lippen een boost geeft, namelijk kokosolie. Smeer ze er maar eens mee in. Een echte aanrader.

Tip 3: Vaseline
Zoals al gezegd is vaseline zeker een goede manier om je lippen te verzorgen. Misschien vind je mega vette lippen niet prettig als je de deur uitgaat. Doe het dan lekker voordat je gaat slapen, en breng royaal aan. Je zult zien dat je met zijdezachte lippen wakker wordt. 

Tip 4: Lippenstift
Veel je lippen stiften kan je lippen enorm uitdrogen. Overweeg daarom de zogenoemde longlasting lippenstift die een hele dag op z’n plek blijft zitten. Wel handig, maar in de winter is een lippenstift met een verzorgende werking een must. 

Tip 5: Water drinken
Zoals gezegd worden schrale lippen veroorzaakt door een tekort aan vocht. Drink daarom genoeg water. Hydrateren begint van binnenuit! 

Lees ook:
Check je moedervlek: zo herken je een atypische moedervlek