fbpx

5 weetjes over scheetjes

weetjes scheetjes

Scheetjes, iedereen laat ze. Wel zo’n 12 tot 25 per dag. Het is en blijft een onderwerp om bij te gniffelen. Dit wist je vast nog niet over scheetjes.

Lees ook:
Eerste hulp bij aambeien

5 weetjes over scheetjes

opgeblazen gevoel

1. Het grootste deel van je scheten stinkt niet

Het overgrote deel van het gas dat je produceert, is geurloos en ontstaan door ingeslikte lucht. Omdat je lucht ‘hapt’ tijdens het praten of omdat je net een drankje met koolzuur hebt gedronken. Slechts tien procent is gas dat in je darmen wordt geproduceerd en één procent daarvan stinkt.

2. De geur van je scheten vertelt iets over je gezondheid

Scheten ruiken naar rotte eieren als de bacteriën zwavel uitscheiden. Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten, als je dierlijke producten als vlees of eieren hebt gegeten. Als je scheten een beetje zurig ruiken, hebben je darmen moeite om koolhydraten als zetmeel, suikers en vezels te verteren. Natte winden of ontlasting die aan de toiletpot blijft plakken, kunnen duiden op een slechte vertering van vetten. Jep, weer een verteringsprobleem. Wanneer je lever het erg druk heeft met het onschadelijk maken van afvalstoffen, kan het zijn dat de lever niet genoeg gal maakt of dat de galstroom niet goed op gang komt. Ook je alvleesklier kan het zwaar hebben, waardoor je de enzymen mist om vetten goed te verteren.

3. Veel scheten laten kan ook stress betekenen

Tijdens stressvolle periodes span je je spieren onbewust, waardoor de vertering van je voedsel minder goed verloopt. Dat kan leiden tot prikkelbare darmen die te veel gassen produceren. Relax, beweeg en let it all out!

4. Het geluid van een scheet ontstaat door je sluitspier

Het kan zijn dat in de loop der jaren de kracht van je bekkenbodemspieren afneemt. Hierdoor houd je windjes minder makkelijk binnen. Het geluid is afhankelijk van conditie van de sluitspier en de snelheid van het uitgestoten gas, maar ook andere factoren zoals vochtigheid en lichaamsvet spelen een rol.

5. Vrouwen laten meer scheten

Vrouwenscheten stinken vaak erger dan mannenscheten. Dat komt doordat vrouwendarmen meer waterstofsulfide produceren. Misschien heb je altijd gedacht dat je de enige was die vlak voor of tijdens je ongesteldheid last hebt van het laten van winden Door gierende hormonen (ook in de overgang, tijdens zwangerschap of menstruatie) kun je meer scheten laten dan normaal. Genoeg bewegen is dan waarschijnlijk de beste oplossing.

Lees ook:
Hondenpoep preventie: uw hond uw stront