fbpx

7 tips tegen een blaasontsteking

blaas pijn

Het hebben van een blaasontsteking is alles behalve een pretje. Het brandende gevoel en de constante behoefte om te plassen is voor sommigen een jaarlijks of zelfs een maandelijks terugkerende traditie. Met deze tips voorkom of verzacht je een blaasontsteking.

Lees ook:
5 slimme tips tegen hoofdpijn

Tips tegen blaasontsteking

pijn plassen

1. Eet genoeg vitaminen

Een blaasontsteking treedt vaak op bij een slechte weerstand. Als je een paar dagen minder gezond hebt gegeten, te weinig hebt gedronken, slecht hebt geslapen of meer stress ervaart, heb je een grotere kans op ontstekingen in het gebied down under. Zorg bij voorbaat (of achteraf) dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt. Als dit niet gaat lukken met fruit of groenten, neem dan een vitamine C-supplement. Deze vitamine verhoogt je  zuurgraad, waardoor bacteriën wegblijven.

2. Houd je pH-waarden in balans

De zuurgraad van je urine wordt uitgedrukt in pH. Bacteriën kunnen een klimaat met een lage pH-waarde (hoge zuurgraad) niet goed aan. Het is dus belangrijk om je pH-waarden laag te houden en schommelingen te voorkomen. Een antwoord: kefir. Kefir is een licht alcoholisch melkdrankje dat steeds meer keukenkastjes veroverd. Het wordt gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Het zure klimaat zorgt voor een blije blaas. 

3. Drink genoeg

Meer drinken staat gelijk aan meer naar de wc. En dat is nou net geen pretje tijdens een blaasontsteking. Toch is het heel belangrijk om je blaas door te spoelen. Drinken geblazen, dus.

4. Doe aan yoga

Bepaalde yogaoefeningen kunnen ervoor zorgen dat de energie rondom de blaas beter gaat stromen en de pH-waarde weer in balans komen. Bekijk hier een korte Yin-les van yogi Ingrid met aangename voor- en achteroverbuigingen:

5. Wortel is de nieuwe cranberry

Waar eerst cranberries het geheime recept was tegen blaasontsteking, is dat nu de wortel. Cranberries zijn nog steeds gezond, maar zijn vooral een bom van vitamine C. Wortel heeft nog een ander bijzondere werking: de essentiele oliën die in wortels zitten, hebben een ontstekingsremmende werking. Je kunt het beste de wortel in sap verwerken omdat je dan relatief meer wortels kunt eten. Het sap van de wortels handhaaft een normale pH-waarde van de urine en het vermindert het branderige gevoel.

6. Zorg voor een goede hygiëne

Dit puntje spreekt misschien voor zich, maar we willen het toch even gezegd hebben: was je schaamstreek iedere wasbeurt met water en niet met zeep. Droog na het plassen goed af met zacht wc-papier en veeg na een grote boodschap van achteren zodat je je plasgaatje niet raakt.

7. Draag het juiste ondergoed

Koop je ondergoed nooit te klein. Als je broekje gaat knellen, kan dit de schaamstreek irriteren. Zeker als je gevoelig bent voor stoffen, kan het fijner zijn om een onderbroek te dragen in plaats van een string die zo lekker overal tussen kan gaan zitten. Qua materiaal wordt katoen aangeraden.

Lees ook:
Eerste hulp bij aambeien