fbpx

Alles over lipoedeem: een verstoorde verdeling van vetweefsel

lipoedeem afvallen

Afvallen is al jaren een trending onderwerp onder de Hollandse vrouw. Intussen weten we dat snelle afvalmethodes als crashdiëten niet helpen, maar er zijn ook diëten die voor veel vrouwen wél resultaat boeken. Totdat je te maken hebt met lipoedeem. Bij het volgen van een dieet wordt je taille smaller, maar het vet op de benen blijft. Lees hier meer over lipoedeem. 

Lees ook:
Afvallen zonder dieet? Dat kan!

afvallen

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een afwijking waarbij vetcellen zich ophopen in je lichaam. In plaats van dat je lichaam vetten afvoert, worden de vetcellen omgezet in ergere en grotere vetcellen die in je lichaam blijven zitten. Deze verstoorde verdeling van vetweefsel komt voornamelijk voor bij vrouwen en wordt meestal pas zichtbaar aan het eind van de puberteit. Overmatig vet (lip) blijft zich ophopen bij de heupen, dijen, knieën en onderbenen en vocht (oedeem) wordt vastgehouden.

Lipoedeem is geen obesitas 

Lipoedeempatiënten zijn niet altijd per definitie ‘te dik’. Lipoedeem ontstaat niet door te veel of ongezond eten, maar door je hormonen. Van de 10 kilo die een lipoedeempatiënt aankomt, gaat 8 kilo naar de onderste lichaamshelft en 2 kilo naar de bovenste lichaamshelft. Diëten zorgt misschien niet dat je lipoedeem verdwijnt, maar het helpt wel om te letten op wat je eet. Door gezonde en gevarieerde voeding kun je de klachten verminderen.

Hoe te behandelen?

Bijna een miljoen vrouwen in Nederland heeft lipoedeem, maar toch weet het gros van de Nederlanders niet wat het is. De aandoening kan zowel operatief als niet-operatief behandeld worden. Om te bepalen welke behandeling kan werken, is het belangrijk om te kijken in welk stadium je je bevindt. Er zijn 3 hoofdstadia:

Stadium 1:
Klachten kunnen verminderd worden met fysiotherapie en elastische kousen.

Stadium 2:
In dit stadium red je het niet met fysiotherapie en kousen, dus is liposuctie een mogelijkheid: het wegzuigen van vetweefsel onder plaatselijke verdoving

Stadium 3:
De patiënt heeft óók overgewicht. Bariatrische chirurgie zoals een maagverkleining kan hierbij goede resultaten geven.

Hoe weet je of je lipoedeem hebt?

Als je benen een stuk dikker zijn dan de rest van je lichaam, dan kan het zijn dat je lipoedeem hebt. Wil je weten of het voor jou zin heeft om een consult aan te vragen? Doe dan de zelftest.

Lees ook:
Gezond met groene thee