fbpx

Gezond met groene thee

groene thee

Ben jij een echte theeleut of geniet je zo nu en dan van een lekkere dampende kop thee? Snappen we, want van een smaakvolle thee kun je genieten én het is gezond. Zeker wanneer je groene thee drinkt. Wij vertellen je waarom dit zo gezond voor je is.

Lees meer:
Rooibosthee: 5 redenen om het meer te drinken

Groene thee wint aan populariteit

Groene thee wordt net als andere theesoorten (behalve kruidenthee) gemaakt van de Camellia Sinesis plant. Zodra de theebladeren zijn gedroogd is de groene variant van thee al ‘af’, terwijl zwarte thee nog geoxideerd wordt. Terwijl men in Azië al eeuwen lang overtuigd is van de voordelen van groen, dronken we in het Westen vaak een sterke, zwarte bak. Daar komt inmiddels steeds meer verandering in en in iedere willekeurige supermarkt is nu ook groene thee in soorten en smaken te vinden. En dat is mooi, want het is ontzettend gezond.

Groene thee het gezondste drankje

Dat wordt zelfs door wetenschappers onderstreept. Zij noemden deze thee zo mogelijk een van de gezondste drankjes is die we kunnen drinken, mits je dat natuurlijk niet doet met toevoegingen als suiker.

Redenen waarom deze thee zo gezond is

1. Het is bijna onbewerkt

Daardoor bevat het nog heel veel van zijn oorspronkelijke stoffen zoals de zogenaamde catechinen. Dat zijn stoffen die ontstekingsremmend werken, die virussen bestrijden en het doodt bacterieën. Ter vergelijking: er zitten 10 keer meer catechinen in een kop groene thee dan in fruit. Tel uit je winst.

2. Bron van antioxidanten

Dankzij die beperkte bewerking zijn ook de antioxidanten nog veelal behouden. Antioxidanten gaan de vrije radicalen te lijf. Die vrije radicalen veroorzaken huidveroudering en ziekten zoals kanker. Uit onderzoek is gebleken dat antioxidanten de kans op borst- prostaat- en darmkanker verminderen.

3. Goed voor hart- en bloedvaten

De thee heeft een positieve werking op het effect van ons goede cholesterol en vermindert de werking van ons slechte cholesterol. Ook vermindert het stress, wat een slechte werking heeft op hart- en bloedvaten.

groene thee

4. Het werkt antibacterieel

Wie dagelijks spoelt met deze thee als mondwater verkleint de kans op gaatjes in haar tanden. Daarnaast helpt het goed bij mensen die last hebben van acné of artritis.

5. Goed voor je geheugen

Groene thee gaat cognitieve achteruitgang tegen. Daarnaast schijnt het zo te zijn dat het drankje helpt om hersenziektes als Alzheimer en Parkinson te voorkomen.

6. Het helpt bij afvallen

Groene thee oxideert vet, waardoor je lichaam het sneller gebruikt voor energie. Je metabolisme krijgt een boost en dus verbrand je meer calorieën.

Lees ook:
De banaan als superfood, dit is wat het met je lichaam doet